Nakon samo pet dana kompanija Microsoft objavila je hitnu zakrpu za novootkrivenu grešku u Internet Explorer-u, završivši tako posao koji je započet sa privremenom zakrpom objavljenom u utorak. Ova zakrpa sa oznakom MS12-063, popravlja pet nedostataka, uključujući i onaj koji napadačima omogućava da ga koriste za instaliranje trojanca Poison Ivy koji se koristi za krađu podataka ili za daljinsku kontrolu računara.

Početkom sedmice Microsoft je objavio privremenu zakrpu koja se implementira manuelno dok je ova “kumulativna” bezbednosna ispravka sada dostupna svima putem ažuriranja Windows-a. Potrebno je da što pre ažurirate Windows jer se radi o ozbiljnom bezbednosnom propustu u Internet Explorer-u.

Danas smo pokrenuli Security Update MS12-063 kako bi rešili problem napada na manji broja računara preko ranjivosti u Internet Ekplorer 9 i ranijim verzijama,

navodi se u saopštenju kompanije Microsoft.

Iako aktuelni problemi koji proizilaze iz slabosti pojavljuju se manji broj, ozbiljnost potencijalnih padavina bila dovoljno velika da podstakne punu štampu suda iz Microsofta ove nedelje, sa blizu stalnom korporativne komunikacije o svom radu da priključite curenje.

Ovako brzo pojavljivanje ažuriranja iznenadilo je bezbednosne stručnjake koji su tvrdili da će kompaniji Microsoft biti potrebno mesec dana da naprave ovu zakrpu. Stručnjaci sada tvrde da je Microsoft imao ovo ažuriranje već spremno, i da se radi o ažuriranju koje je trebalo biti isporučeno 9. oktobra ali da se zbog medijske pažnje ipak izašlo ranije sa njim.

Security Update MS12-063 se odnosi na sve Windows sisteme, XP, Vista i Windows 7, i utiče na IE6, IE7, IE8 i IE9. Jedini izuzetak je Internet Explorer 10 koji će se pojaviti zajedno sa dugo očekivanim operativnim sistemom Windows 8.