Rumunski hakeri priznali upad u POS terminale Subway restorana

Dvojica Rumuna priznala su da su učestvovali u hakiranju terminala za plaćanje kreditnim karticama u više od 150 Subway restorana u SAD sa kojih su ukrali podatke više od 146.000 računa i napravili štetu od 10 miliona dolara.

28-godišnji Julijan Dolan iz Craiova i 27-godišnji Cezar Butu, 27 iz Ploiesti, juče su se izjasnili krivim za učestvovanje u kompjuterskoj zaveri i prevari. Oni čine polovinu Rumunske grupe koju su Američki pravosudni organi optužili u decembru za hakeranje terminala za plaćanje kreditnim karticama u Subway restoranima.

Priznanjem krivice, priznali su učešće u zaveri koja je trajala od 2009 do 2011 godine. Ovim priznanjem Julijan Dolan pristao je da bude osuđen na sedam godina zatvora, a Cezar Butu na 21 mesec zatvora.

Vođa ove Rumunske hakerske grupe navodno je Adrian-Tiberiu Oprea koji se trenutno nalazi u pritvoru SAD gde čeka suđenje. Grupa je koristila podatke sa ukradenih kreditnih kartica za razna plaćanja ili za transfer novca na svoje račune.

Julijan Dolan daljinski je skenirao Internet u potrazi za ranjivim POS sistemima u SAD koji na sebi imaju instalirane neke specifične aplikacije za daljinsko upravljanje (RDA). Korišćenjem ovih RDA, Dolan se prijavljivao na ciljane POS sisteme preko Interneta. Ovi sistemi su često bili zaštićeni lozinkom pa je Dolan razbijao ove lozinke dobijajući administrativni pristup. Nakon toga bi prebacivao sve podatke na lokacije koje je pripremio Adrian-Tiberiu Oprea.

Julijan Dolan priznao je da je ukrao podatke 6.000 vlasnika platnih kartica i da je za to bio plaćen 7.000 dolara od Adrian-Tiberiu Oprea. Cezar Butu je priznao da je od Adrian-Tiberiu Oprea kupio podatke 140 ukradenih kreditnih kartica.