Kompanije Yahoo i Alibaba Group napokon su postigle sporazum po kom se Kineskom e-Commerce gigantu, kompaniji Alibaba napokon daje mogućnost da za 7,6 milijardi dolara otkupi polovicu svojih dionica koje su u vlasništvu kompanije Yahoo.

U svibnju smo objavili da su nakon višegodišnjeg pregovaranja dvije kompanije blizu finaliziranja dogovora, danas su konačno to i službeno objavili. Prema postignutom sporazumu, Alibaba ima pravo da otkupiti polovicu svojih dionica koje su u vlasništvu kompanije Yahoo. Yahoo će dobiti oko 6,3 milijarde dolara u gotovini i 800 milijuna dolara povlaštenih dionica u Alibaba.

Kompanija Yahoo je prije sedam godina platila milijardu dolara za 40 posto udjela u Alibaba, e-Commerce kompaniju za koju je malo tko znao izvan Kine. Koliko je bili mudro ulaganje u Kineskog e-Commerce giganta govori i to da ono predstavlja više od polovice trenutne vrijednosti Yahoo-a. Naime, neke procijene vrijednost kompanija Yahoo govore da je njena vrijednost oko 20 milijardi dolara. 

Završetkom ovih veoma iscrpljujućih pregovora počinje novo poglavlje u našim odnosima sa kompanijom Yahoo. Zahvalni smo na podršci koju smo imali od Yahoo-a tijekom našeg rasta u proteklih sedam godina, i veoma smo zadovoljni što ćemo biti u mogućnosti isplatiti značajne dividende našim dioničarima, među kojima je i Yahoo,

priopćio je Jack Ma, izvršni direktor kompanije Alibaba Group.

Kompaniji Yahoo će nakon što plati porez ostati oko 4,5 milijarde dolara koji će svakako dati veliki poticaj novom Yahoo direktoru, Marissa Mayer, u oživljvanju pokleklog Internet giganta. Marissa Mayer želi da se fokus kompanije Yahooo pomjeri na neke nove proizvode pa mnogi pretpostavljaju da bi se jedan dio ovog novca mogao potrošiti na neke akvizicije koje bi mogle pomoći u oporavku Yahoo-a.