mvmc

Kompanija Microsoft objavila je da je finalna verzija njegovog besplatnog alata Virtual Machine Converter (MVMC) sada dostupna za preuzimanje. Alat se koristi za konvertovanje virtuelne mašine koja radi na VMware proizvodima u format koji je kompatibilan Microsoft-ovim virtuelnim okruženjem, Hyper-V.

Microsoft Virtual Machine Converter (MVMC) pruža Microsoft podržano, besplatno rešenje za pretvaranje VMware virtualne mašine (VMS) i VMware virtualnih diskova (VMDK) u Hyper-V virtualne mašine i Hyper-V virtualne hard diskove (VHD).

VMware navodi da virtuelna mašina sažima čitav server ili desktop okruženje u datoteku, dok VMDK format obuhvata virtuelnu mašinu i kako je sačuvana, informacije koje onda može da se koristi za pružanje, krpljenje i backup okruženja.

MVMC alat konvertuje VMware vSphere virtuelne mašine ili virtuelne diskove uskladištene korišćenjem VMDK formata u Hyper-V kompatibilne verzije. MVMC alat pretvara virtuelne mašine napravljene sa vSphere 4.0, 4.1 i 5.0, koji onda mogu da rade na Windows Server 2012, Windows Server 2008 R2 SP1 i Hyper-V Server verzije ova dva operativna sistema.

Administratori mogu da biraju između verzije alata za konverziju sa grafičkim korisničkim interfejsom (GUI), koji obuhvata čarobnjaka (wizard) za pojednostavljivanje procesa konverzije, ili verzije sa interfejsom u obliku komandne linije.

Ovaj alat deo je Microsoft-ovog “Switch to Hyper-V” programa koji je kompanija najavio na Worldwide Partner Conference održanoj početkom ove godine. Pored MVMC alata, “Switch to Hyper-V” program takođe nudi i druge resurse kao što su najbolje prakse koje treba da pomognu u smanjenju rizika prilikom migracija.

Beta verzija plug-ina VMware konzole, verzije MVMC, takođe je dostupan za preuzimanje ali kompanija Microsoft za sada nije dala nikakvu informaciju o tome kada će finalna verzija biti dostupna korisnicima.