kimdotcom

Nedavno je najpoznatiji BitTorent sajt Pirate Bay objavio da svoje poslovanje seli na Cloud što je potez koji treba da ih zaštiti od napada i učini gotovo nedodirljivim za policijske organe.
Danas je osnivač MegaUpload-a, čuveni Kim Dotcom, zajedno sa poslovnim partnerom Mathias Ortmann otkrio alternativne planove za povratak Megaupload-a na online scenu nakon spektakularnog hapšenja i gašenja ovog jednog od najpopularnijih sajtova za dijeljenje fajlova.

Nasljednik Megaupload-a nazvan je Mega i ono što je znčajno jeste da će od korisnika zahtijevati šifriranje podataka pomoću AES algoritama prije upload-ovanja sadržaja. Mega će tada pružiti jedinstveni ključ za dešifriranje koji će biti potreban da bi se koristio upload-ovani materijal.

Bjegom na Cloud, Pirate Bay želi da zaštiti sebe i sadržaj korisnika od eventualnih policijskih akcija, a to isto želi i nova usluga Mega sa ovim šifriranje koje osigurava njegovu potpunu nesvjesnost sadržaja koji se upload-uje na njihove servere. Ovo treba da štititi uslugu od optužbi da oni svjesno pohranjuju materijal zaštićen autorskim pravima.

Nadalje, Mega planira da svoje operacije obavlja na serverima u nekoliko različitih zemalja, u slučaju da skupina servera iz nekog razloga ne može da radi, ostali serveri će ih nadomjestiti i nastaviti sa nesmetanim opsluživanjem korisnika. Kim DotCom navodi da ne očekuje nikakve pravne probleme, jer je ovo u potpunosti u skladu sa svim zakonima zemalja u kojima će biti serveri nove usluge Mega, nasljednika Megaupload-a.

Uskoro treba očekivati mnogo bure po pitanju autorskih prava i dijeljenje sadržaja jer je prije nekoliko mjeseci Kim Dotcom najavio je da će do kraja godine pokrenuti i uslugu za dijeljenje glazbe pod nazivom MegaBox koja će sigurno razbjesiti kompletnu muzičku industriju.