zemlje iz kojih dolazi najvise spama

Novo istraživanje kompanije Sophos pokazuje svaka šesta neželjena poruka (spam) u inbox korisnika dolazi iz Indije.

U kvartalnim izveštajima pod nazivom “Dirty Dozen” bezbednosna kompanija Sophos objavljuje povezanost zemalja sa neželjenom poštom. Najnoviji koji se odnosi na trećem kvartalu pokazuje da raste procenat spama koji dolazi iz Indije i to treći kvartal zaredom. Sada iz indije dolazi nešto više od 16 odsto svih neželjenih e-mailova!

Ono što je važno naglasiti jeste da ovaj spam ne mora nužno doći direktno sa računara u Indiji, veliki je procenat “loše zaštićenih mašina” koje su pretvorene u “zombi” i povezane u “botnet” što znači da oni koji su kreirali spam mogu upravljati njima sa bilo koje tačke na svetu.

Dirty Dozen izveštaj za treći kvartal 2012 godine izgleda ovako:

Početkom ove godine, Indija je došla na vrh ove liste pretekavši SAD. Iz Indije dolazilo 9,3 odsto spama u svetu, dok je iz SAD dolazilo 8,3 odsto. Sada iz SAD dolazi 6,5 odsto spama a iz Italije i Indije 9,4 i 16,1 odsto.

Važno je reći da 5,3 odsto Internet korisnika u svetu dolazi iz Indije koja je posle Kine i SAD treća zemlja po broju korisnika Interneta. Isto tako, interesantno je to da u Indiji samo 10,2 odsto populacije ima pristup Internetu.

Kompanija Sophos takođe navodi podatak da iz  Azije dolazi 48,7 odsto svetskog spama, iz Evropr 28,2 odsto, Južne Amerike 10,2 odsto, Severne Amerike 9,5 odsto, Afrike 2,9 odsto a svi ostali grupisani su u 0,5 odsto.