jolla_Sailfish

Sećate li se neko Nokia mobilnog operativnog sisteme MeeGo? Finski mobilni startup Jolla objavio je da će predstaviti svoj mobilni operativni sistem koji se zasniva na MeeGo na skupu koji se održava sledećeg meseca u Finskom gradu Helsinkiju. Novi mobilni operativni sistem koji se zasniva na MeeGo nazvan je "Sailfish".

Finski startup Jolla formiran je od strane grupe bivših zaposlenika kompanije Nokia u julu 2012 godine. MeeGo je prvobitno bio mobilni operativni sistem koji je razvijala Nokia ali se on samo pojavio na jednom telefonu, Nokia N9.

Nokia i Intel su 2010 godine objavile početak MeeGo Handset projekta koji je trebao N seriju da lansira u sam vrh, međutim, kompanija je objavila 2011 godine objavila N9, svoj prvi i poslednji pametni telefon kojeg pokreće operativni sistem MeeGo.

MeeGo je open source, Linux projekt koji spaja Intel-ov Moblin projekt i Maemo kompanije Nokia, koji je trebao da stvori zajedničko rešenje za pametne telefone, Netbook i druge mobilne uređaje ali se Nokia naprasno odlučila za partnerstvo sa kompanijom Microsoft i fokusiranje na njegov Windows Phone OS.

Jolla navodi da će na Slush startup konferenciji u Helsinkiju demonstrirati "Sailfish" i da će sa developerima razgovarati o Jolla SDK i ekosistemu za aplikacije dok će informacije o uređaju, ID i očekivana dostupnost biti objavljeni do kraja godine.

Ja sam oduševljen što ćemo konačno moći da pokazati korisnički interfejs na kojem smo radili i to verujem da će biti vrlo uzbudljivo otvoriti priču sa developerima oko SDK i aplikacijama za javnost,

saopštio je Jussi Hurmola, direktor Jolla.

Jolla za sada ne daje više detalja o svom novom mobilnom operativnog sistemu niti šta je sve promenjeno, mada neki izveštaji govore da će mobilni operativni sistem Sailfish biti namenjen sve popularnijim jeftinim uređaja koji se odlično prodaju na tržištima u razvoju, kao što su Afrika i Indija.

Pre nekoliko dana Jolla je objavila formiranje alijanse u Hong Kongu koja će da podrži i pomogne novi mobilni operativni sistem Sailfish. Članice alijanse, koje su još uvek neimenovane obezbediće 200 miliona evra kako bi se ubrzao rast ekosistema.

Prema nekim glasinama u sklopu ove alijanse nalazi se najmanje jedan telekom i čipset proizvođač kao i neke od kompanija koje su zabrinute nedavnim dešavanjima u industriji pametnih telefona vezanim za rat patenata

Ono što je sigurno jeste da Sailfish neće biti spreman za licenciranje od strane proizvođača uređaja najmanje do proleća 2013 godine.