crni-petak

Očekivalo se da će ovogodišnji blagdani u Americi biti rekordni u smislu online potrošnje. Nakon što su sumirani rezultati Black Friday (Crni Petak), treba reći da dosada potrošači nisu razočarali. Nakon sumiranja e-commerce podataka nakon Black Friday pokazuje se da je postavljen novi rekord u potrošnji. Skoro 250 milijuna Amerikanaca u petak je kupujući online potrošilo milijardu dolara.

Prema podaci kompanije comScore u petak su Amerikanci potrošili 1,042 milijarde dolara kupujući proizvode na online prodavnicama, što je za 26 posto više u odnosu na prošlu godinu. Amazon je online destinacija na kojoj su kupci potrošili najviše novca. Nakon Amazona slijede online prodavnice Walmart, Best Buy, Target i Apple.

Treba reći da je na Dan Zahvalnosti potrošeno 633 milijuna dolara, što predstavlja povećanje od 32 posto u odnosu na prošlu godinu. Čini se da se trgovcima isplatilo pokretanje prodajne kampanje na Dan Zahvalnosti, barem onima koji prodaju robu na Internetu.

Od početka blagdana pa do danas potrošači potrošili 13,7 milijardi dolara na darove. Ovo je u skladu sa predviđanjima kompanije comScore, i predstavlja povećanje od 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kompanija comScore također napominje da je 57,3 milijuna Amerikanaca posjetilo online trgovinama na Crni Petak, što je za 18% više u odnosu na 2011 godinu.

Prema izvješću National Retail Federation, rekordnih 247 milijuna kupaca posjetilo je trgovine i Web stranice tijekom cijelog vikenda Crni Petak, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 226 milijuna. Izvješće također napominje da je prosječna osoba potošila 172,42 dolara online preko vikenda, ili 40,7% njihove ukupne potrošnje za vikend.

Kompanija comScore objašnjava veliki rast online potrošnja činjenicom da su mnogi kupci na taj način željeli izbjeći gužve u trgovinama.

Sve ovo su jako dobre vijesti za online trgovace, međutim fizičke prodavnice čini se da posustaju pod pritiskom Internet konkurenata. Rani izvještaji govore da su fizičke prodavnice za Crni Petak imale manju prodaju za 1,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Sutra nas očekuje Cyber Monday (Sajber Ponedjeljak), za koji stručnjaci smatraju da će također biti rekordan, da će online potrošnja dostići 1,5 milijarde dolara.