Ako se možda uzdržavate od kupovine Microsoft Surface tableta zbog straha da bi mogao nestati poput telefona KIN, onda je vreme da razmislite još jednom. U nedavno ažuriranim uslovima o hardverskoj podršci vlasnici Surface RT tableta će dobiti četiri i po godine "mainstream" podrške od Microsoft-a.

Podrška od skoro pet godina je u skladu sa Microsoft-ovim tipičnim smernicama životnog ciklusa Windowsa, s tim da se ažuriranim uslovima otišlo još korak dalje, ovih pet godina se odnose i na sam uređaj, na hardver.

Ovo je vrlo neuobičajena vremenska podrška za proizvođača proizvoda jer se proizvodi brzo pojavljuju, menjaju i nestaju. Poređenja radi, kompanija Apple ukinula je podršku za svoj originalni iPad samo 2,5 godina nakon što je pokrenut.

Vlasnici Surface tableta će po najavama dobiti podršku na duži vremenski period ali ne treba da mešate "podršku" sa "garancijom". Microsoft Surface RT tablet dolazi sa standardnom garancijom od godinu dana. "Podrška" se odnosi na softverska / firmware ažuriranja, tehničku pomoć, usluge i delove.

Treba reći da kompanija Microsoft nudi dužu garanciju kroz svoj Microsoft Complete program koji obećava zaštitu od slućajnog oštećenja u periodu od dve godine po ceni od 99 dolara.

Ono što je važno jeste da se Microsoft obavezao da će pružati podršku proizvodu više od četiri godine. Ovo bi trebalo da bude dobra vest za sve one koji se plaše da je Surface eksperiment koji bi mogao nestati preko noći.

Iako je jednogodišnja garancija industrijski standard u SAD, Microsoft će zasigurno morati da menja svoju politiku vezanu za garanciju na tržištu Evropske Unije.

Naime, Evropska Unija zahteva od proizvođača da kupcima nude garanciju od najmanje dve godine.