itu ne smije kontrolisati internet

Međunarodna Telekomunikacijska Unija (ITU), koja je industrijsko tijelo Ujedinjenih Naroda za telekomunikacijske operatere, ne smije imati kontrolu nad Internetom!

Europski Parlament usvojio rezoluciju kojom se osuđuje nadolazeći pokušaj iz Međunarodne Telekomunikacijske Unije (ITU) za kontrolom nad Internetom. Također, 27 država članica EU dobile su instrukcije da djeluju u skladu sa ovom rezolucijom. Rezolucija Europskog Parlamenta uslijedila je kao odgovor na pokušaj ITU da sebe nametne kao nadležno tijelo koje će da kontrolira Interneta.

Na izradi rezolucije, koja je jučer usvojena sa velikom većinom, ključnu ulogu imali su Piratska Stranka i članovi Europskog Parlamenta iz Nizozemske, Marietje Schaake i Judith Sargentini.

Na svom predstojećem sastanku sljedeći mjesec u Dubaiju, očekuje se da će ITU pokušati sebe proglasiti vrhovnim regulatorom nad Internetom.

Svjetska konferencija Međunarodnih Telekomunikacija (WCIT) pokušat će revidirati međunarodne telekomunikacijske propise, koji nisu ažurirane od 1988 godine. Današnja Rezolucija Europskog Prlamenta upozorava da bi neki od postojećih prijedloga mogli rezultirati da ITU postane "vladajuća moć nad Internet-om", nešto što je Europski Parlament odlučio spriječiti.

ITU, ili bilo koja druga centralizirana međunarodna institucija, nisu prikladna tijela koja i trebala biti regulatorna vlast nad Internetom,

navodi se u rezoluciji EU.

Rezolucija poziva države članice EU kao i Vijeće i Komisiju, koji će predstavljati EU u Dubaiju, da spriječe bilo kakve izmjene Međunarodnog Telekomunikacijskog Pravilnika koje bi bile štetne za otvorenost Interneta, njegovu neutralnost i slobodu izražavanja.

U međuvremenu kompanija Google poziva korisnike da "daju svoju podršku slobodnom i otvorenom Internetu”.