Nakon što su potpisali sporazum o licenciranju po kom će HTC za korišćenje patenata navodno plaćati kompaniji Apple između 6 i 8 dolara za svaki prodati uređaj. Ni jedna od kompanija nije željela objasniti šta je tačno predmet licenciranja. Međutim, kompanija Samsung zatražila je od Suda da ovaj sporazub bude obelodanjek kako bi se videlo koji su Apple patenti predmet licenciranja.

Sud je doneo odluku da Samsung ima pravo na potpuni uvid u ovaj ugovor, uključujući i detalje o tome koliko HTC plaća kompaniji Apple za svaki svoj prodati Android telefon.

Sa ovom presudom, Samsung je značajno poentirao u dugotrajnom ratu sa kompanijom Apple koji se produbio nakon što je Američki sud u avgustu presudio u korist Apple-a. Rezultat odluke je da Samsung treba da plati milijardu dolara odštete zbog kršenja Apple patenata a osim toga, Apple je zatražio zabranu uvoza Samsung Android pametnih telefona i tablet-a na tržište SAD-a.

Kompanija Samsung se naravno protivi tome, tvrdeći da je to nepotrebno, a takođe pokušava poništi i samu Sudsku odluku koju smatra skandaloznom jer namerno favorizuje domaću kompaniju. Samsung je pokrenuo i kontra tužbu u kojoj su obuhvaćeni iPad mini, iPad 4 i iPod Touch pete generacije.

Bez Samsung-ovih wireless patenata, prosto je nemoguće da Apple-u proizvodi svoje uređaje. Kao što znate, Samsung je veoma jak u smislu portfelja patenata koji se odnose na bežičnu tehnologiju,

izjavio je šef mobilnog odela u kompaniji Samsung, Shin Jong-kyun, datoj The Korea Times.

Odluka Suda da omogući Samsung-u uvid u sporazum o licenciranju između HTC i Apple-a svakako je jedan od pokazatelja da je vrlo malo verovatno da će Samsung-ovi proizvodi zaista biti zabranjeni na tržištu SAD-a.

U suštini, pravna logika je sledeća, Apple ne može istovremeno tvrditi da su Samsung-ova kršenja prava o korišćenju patenata toliko ozbiljna da se u osnovi svim njegovim Android telefonima mora zabraniti uvoz u SAD, a istovremeno sklapati sporazum o licenciranju sa HTC koji omogućava da vrlo slični proizvodi ulaze na tržište SAD-a!

Kompanija HTC je vrlo ošto se usprotivila ovoj jučerašnjoj odluci Suda tvrdeći da se Samsung-u ne treba dati na uvid ovaj sporazum, ako ništa onda barem ne sa svim finansijskim podacima zbog konkurentne vrednosti ovog sporazuma.

To što Samsung očigledno već zna šta je HTC ispregovarao sa Apple-om, njegova je glavna prednost ako i kada se odluči da zatraži ugovor o licenciranju za sebe. Sasvim je sigurno da će cijena koju je HTC dogovorio biti polazna tačka za neki budući dogovor, i da bi Samsung teško mogao ispregovarati bolju cijenu, posebno imajući na umu veoma velike količine proizvoda koje isporučuje.

Nema sumnje da će se ova saga nastaviti…