Nakon 14 godina dominacije Nokia neće 2012 zavrsiti kao najveći svijetski proizvođač mobitela

Nakon 14 godina dominacije, kompanija Nokia 2012 godinu neće završiti kao najveći svijetski proizvođač mobitela.

Istraživači kompanija iSuppli na osnovu svojih podataka objavili su preliminarnu listu pet najvećih proizvođača mobitela. Samsung je sa 29% svjetske isporuke mobitele preuzeo liderstvo od kompanije Nokia koja je ove godine isporučila 24% od ukupno isporučenih mobitela. Treba reći da je Samsung prošle godine imao 24% a Nokia 30% od ukupno isporučenih mobitela.

Uspjeh kompanije Samsung može se pripisati modernom pristupu koji podrazumjeva lansiranje na desetine uređaja sa cijenama prihvatljivim za korisnike sa različitim platežnim mogućnostima. Uspjeh Samsung-a je potpun s obzirom da je također lider i na tržištu pametnih telefona koji se više osvajaju tržište. Od ukupnog broja svih isporučenih mobitela u 2012 godini, pametni telefoni će ćiniti gotovo polovicu, što je povećanje u odnosu prošlu godinu za čak 35,5%. S druge strane, očekuje se da će ukupna isporuka mobitela u 2012 godini biti povećana samo za oko 1%.

Sa isporučenih 28% u 2012 godini, Samsung je lider i na tržištu pametnih telefona, što je rast od 8% u odnosu na prošlu godinu. Gledajući samo tržište pametnih telefona, Nokia je doživjela strahovit pad za samo godinu dana, sa 16% 2011 godine na samo 5% u ovoj godini. Treba reći da također po 5% tržišta pametnih telefona u 2012 godini imaju i HTC i RIM.

Kompanija Samsung prvi put je u prvom kvartalu 2012 godine prestigla Nokia po prodaji mobitela a sada će po prvi put i na godišnjem nivou završiti kao najveći proizvođač mobitela.

isuppli-lista