Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Polovinu ukupne zarade od iOS i Android aplikacija deli samo 25 kompanija

bez komentara

prodavnica aplikacija

Aplikacije su sada industrija vredna nekoliko milijardi dolara, ali tržištem u velikoj meri dominira samo nekoliko desetina developera od kojih su većina velike kompanije.
Iako Apple i Google putem svojih prodavnica zajedno nude više od 1,4 miliona aplikacija, polovinu ukupne zarade od aplikacija deli samo 25 američkih kompanija.

Kompanija Canalis napravila je studiju koja je promatrala prvih 20 dana novembra 2012 godine. Za tih 20 dana generisano je 120 miliona dolara od download-a i kupovine unutar aplikacija a polovina te sume (60 miliona dolara) otišla je u samo 25 kompanije među kojima su Electronic Arts, Disney, Kabam, Rovio, Glu, Gameloft i Zynga. Među tih 25 kompanija sve su igrice jedino Pandora nije, ona je Internet radio servis.

Potpredsednik i glavni analitičar kompanije Canalis Chris Jones, navodi da je razlog zašto samo 25 kompanija deli polovinu ukupne zarade od aplikacija taj što ove gaming kompanije imaju veći broj igara koje se međusobno promovišu.

Deo ove uspešne priče je da ovi developeri mobilnih igara imaju nekoliko igrica koje im donose zaradu. Zynga, na primer, imao 15 igara na listi 300 iPhone aplikacija sa najvećom zaradom na App Store i devet igara na istoj listi na Google Play Store. Ista stvar je i za ostale gaming kompanije,

navodi Chris Jones.

Kada analizirate listu aplikacija, od 300 aplikacija sa najvećom zaradom na Apple App Store 145 su igre. Isto tako, od 300 aplikacija sa najvećom zaradom na Google Play Store, 116 su igre. Ovo znači da postoji prostor za aplikacije koje nisu igre da zarade ozbiljan novac ali da developeri moraju imati više svojih aplikacija na ovoj listi Top 300 da bi imali izgleda da uđu među ovih 25 kompanija.

Kako se povećava broj aplikacija na prodavnicama aplikacija tako postaje sve važnije kako da se što lakše pronađe aplikacija. Aplikacijama postaje sve teže da privuku pažnju koju zaslužuju tako da mnogi developeri traže načine kako da osiguraju da se njihova aplikacija lako pronalazi na prodavnicama aplikacija pa se sve češće govori o optimizaciji (SEO) za App Store. Više o ovome možete pročitati u članku “Kako efikasno promovisati aplikaciju na prodavnicama aplikacija?”.

Ostavi komentar