ubuntu-za-pametne-telefone

Google Android i Apple iOS imat će novog konkurenta: Ubuntu. Popularna varijanta operativnog sustava Linux spremna je za pametne telefone.

Canonical, kompanija koja stoji iza Ubuntu, jučer je objavila mobilnu verziju svog operativnog sustava koji će debitirati na dva različita pametna telefona koji bi trebali da se pojave krajem 2013 godine.

Dva nova smartphone uključuju "entry level" model koji pokreće 1GHz Cortex A9 sa 512-1024MB RAM-a i 4-8GB flash prostora za pohranu. Drugi model, "high-end superphone" model, pokretat će procesor quad-core A9 ili Intel Atom APU, 1GB ili više RAM-a i sa 32GB interne memorije.

Ubuntu za pametne telefone preuzeo jeneke stvari iz Palm OS i BlackBerry 10, kao što je favoriziranje gesture kao što je tapkanje prstom za intuitivno otkrivaju postavki, prikaz mogućnosti i ostalo.

Zanimljivo je to što će Ubuntu za pametne telefone moći raditi na svakom Android uređaju jer oba operativna sustava dijele istu potporu modula za drajvere. Ubuntu je već prilagođen za rad na čipsetima koji koriste ARM i Intel x86 arhitekturu relevantnu za mobilne uređaje, s jezgrom sustava koje se temelji oko tipičnog Android Board Support Package (BSP). Dakle, dobavljači čipseta i proizvođači hardvera ne moraju ulagati u održavanje ili nove pakete hardverske podrške za Ubuntu.

Ubuntu za telefone ima elegantno korisničko sučelje, nešto između iOS i Windows Phone, iako je izgrađen na Android kernelu. No, ono što je možda najvažnije jeste da će Ubuntu telefoni biti povezivi sa monitorom, tipkovnicom i mišem,  teoretski pretvarajući ih u zamjenu za desktop računala.

Iako kompanija Canonical nije rekla otvoreno, potencijalno je moguće Ubuntu telefone priključiti na laptop kućište. Koliko god očekujemo da pametni telefoni i tableti zamijenr tradicionalns računala, ipak će postojati mnogi koji će i dalje imati potrebu za velikim ekranima i tipkovnicom.

Kada je riječ o aplikacijama, Ubuntu polaže nade u svoja partnerstva ss velikim igračima poput EA i Valve. Osim toga, OS će u potpunosti podržati HTML5 za aplikacije a developeri također mogu koristiti i Ubuntu C / C ++, OpenGL, QML i JavaScript.

Sve u svemu, Ubuntu za telefon izgleda vrlo elegantno, elegantnije od Android i funkcionalnije od Windows Phone. Također, Canonical navodi da je također spremna i verzija Ubuntu OS optimizirana za televiziju.