Jailbreaking aplikacije

Ako biste željeli instalirati piratske aplikacije na iPad, iPhone ili iPod Touch, prvo biste morali “jailbreak-ovat” svoj uređaj, što je proces u koji mnogi korisnici ne žele da se upuštaju iz niza razloga.

iOS “jailbreaking” je proces sličan “rooting” procesu kod Android uređajima. Radi se o procesu uklanjanjanja ograničenja na Apple uređajima sa iOS operativnim sustavom. “Jailbreaking” dopušta “root pristup” operativnom sustavu iOS, čime se omogućuje preuzimanje dodatnih aplikacija, proširenja i tema koje nisu dostupne putem službene Apple App Store.

“Jailbreaking” je oblik proširenja privilegija, a sam termin se primijenjuje i kod drugih računalnih sustava. Termin se odnosi na "razbijanje zatvora" u kom se uređaj nalazi, to je tehnički termin koji se koristi u Unix sustavima. iOS uređaji koji su “jailbreak-ovani” i dalje mogu koristiti Apple App Store, iTunes i druge uobičajene funkcije bez ikakvih problema.

Za razliku od “root-anja” Android uređajа, “јailbreaking” je potrebno uraditi ako korisnik želi pokrenuti aplikaciju koja nije ovlaštena od strane kompanije Apple.

Sada se sve to promijenilo pojavom najmanje dvije aplikacije koje omogućuju korisnicima da instaliraju piratske aplikacije bez potrebe za “јailbreaking” procesom. Nove usluge na čelu sa Zeusmos i Kuaiyong čine instalaciju aplikacija lakšim nego ikada. Zeusmos je dostupan besplatno na uređajima dok vlasnici “ne-jailbroken” uređaja treba da plate naknadu od 5 dolara godišnje.

Iako se čini nelogičnim platiti za instaliranje piratskih aplikacija, Kevin Ko, 15-godišnji kreator Zeusmos  aplikacije navodi da je ona način da isprobate aplikacije prije nego što se odlučite na njihovu kupnju.

S druge strane, aplikacija Kuaiyong je Web instalacija koja je besplatna za sve. Korisnici mogu instalirati aplikacije izravno iz njihovih iOS uređaja ili koristiti desktop aplikaciju za instaliranje korištenjem podatkovnog kabela. Koristeći Kuaiyong aplikaciju onemogućit ćete iTunes sinkronizaciju, ali to sigurno neće predstavljati problem svim onima koji su zainteresirani za preuzimanje svih aplikacija potpuno besplatno.

Svi zainteresirani ove usluge će koristiti na vlastitu odgovornost jer sasvim sigurno da će se Apple potruditi da ih zatvori u dogledno vrijeme.