twittermoney350x286.jpg

Prema novom izvješću analitičke kompanije Greencrest Capital Twitter se priprema za IPO (inicijalnu javnu ponudu; javno trgovanje dionicama) ali ne ove godine, već vjerojatno 2014 godine. Iako se Twitter dionicama još uvijek ne trguje javno, njegovim dionicama se trguje na sekundarnom tržištu. Na temelju nedavnih trgovanja, kompanija Twitter, osnovana 2006 godine, dostigla je vrijednost od 11 milijardi dolara.

Twitter je rasta i mijenjao se tijekom 2012 godine, dajući naznake da bi uskoro moglo doći do inicijalne javne ponude. Kompanija je napravila i nekoliko značajnih promijena u svom menadžmentu, ove promjene uključuju novog financijskog direktora, glavnog operativca i potpredsjednika zaduženog za dizajn.

Posljednja procijena vrijednosti na osnovu financijskih podataka iz 2011 godine vrijednovala je kompaniju na 8 milijardi dolara. Nakon toga, na osnovu trgovanja dionicama kompanije na sekundarnom tržištu, vrijednost Twitter-a se popela na 10 milijardi dolara, ali nakon razočaravajuće inicijalne javne ponude najvće društvene mreže Facebook, vrijednost Twitter-a je pala na 9 milijardi dolara.

Stoga je razumljivo što Twitter žele sačekati i vidjeti kakva će biti situacija na tržištu u 2013 godini pa tek onda eventualno izaći sa IPO.  Zbog toga što su sekundarna tržišta nelikvidna u odnosu na javna tržišta, te procjene koje se baziraju na trgovanju dionicama na sekundarnom tržištu nisu u potpunosti prediktivne za buduću vrijednost poslovanja kao javne kompanije. No, prije 10 mjeseci, Facebook dionicama se trgovalo po cijeni od 29,30 dolara, cijena Facebook dionice sada je 28 dolara.