Facebook IPO

Uzimajući u obzir prvih 5 dana trgovanja Facebook deonicama, Bloomberg BusinessWeek proglasio je Facebook IPO za najgoru u poslednjih deset godina. Cena Facebook deonica trenutno je manja za 16 odsto u odnosu na njihovu početnu cenu.

Facebook-ova inicijalna javna ponuda upoređena je sa nekoliko takođe veoma loših IPO među kojima su Blackstone Group, General Motors, Mastercard i MF Global, koji je prošle godine bankrotirao i koji se smatra osmim najvećim bankrotom u istoriji SAD-a.

pad facebook deonica

Neki tvrde da je sam pad deonica ustvari počeo i pre samog početka njihovim trgovanjem, kada je kao glavni pokrovitelj Morgan Stenley pozvao Facebook da poveća broj akcija koji se nudi za čak 25 odsto. Treba reći i da je početna cena takođe podignuta uoči samog početka trgovanja na Nasdaq burzi.

Na dan otvaranja, problemi sa Nasdaq softverom odložili su IPO za skoro 30 minuta, a mnogi brokeri su se našli u situaciji da nisu bili u mogućnosti da dobiju potvrdu o tome da li nalozi njihovih klijenata obrađeni ili ne.

Kada se sve uzme u obzir, ovo se nikako ne može smatrati slavnim trenutkom za Facebook. Facebook deonice samo tokom jučerašnjeg dana pale su za 3,4 odsto, na 31.90 dolara po deonici.

Mnogi se pitaju da li će se Facebook uspeti oporaviti tokom narednih nedelja odnosno meseci ili ga očekuje još veći pad? Šta vi mislite, da li je Facebook dostigao svoj vrhunac tako da sada treba očekivati njegov pad ili najveća društvena mreža ima potencijal za postizanje novih uspeha.