blackberry10

Research In Motion (RIM) do sada nije imao mnogo sreće u privlačenju velikog broja developera zainteresiranih za kreiranje aplikacija za njegovu mobilnu platformu, unatoč tvrdnjama da je App World  druga najprofitabilnija trgovina mobilnim aplikacijama, odmah iza Apple App Store.
No, kompanija se nada da će se to promijeni s nadolazećim izdanjem BlackBerry 10, nudeći poticaje kao što su 100 dolara u gotovini za svaku odobrenu aplikaciju i besplatni BlackBerry 10 Dev Alpha uređaji za one koji postavljaju više aplikacija.

Komoanija RIM posebno cilja developere koji rade sa drugim platformama, osobito sa Android-om, kako bi svoje aplikacije donijeli i na predstojeći BlackBerry 10 operativni sustav. Pristup Kanadske kompanije privukao je pažnju developera, više od 15.000 BlackBerry 10 aplikacije poslato je na BlackBerry App World u manje od dva dana.

Pristup kompanije RIM za sada daje rezultate no, iako će kompanija obezbjediti solidan broj BlackBerry 10 aplikacija prije samog lansiranja platforme ipak, količina ne znači kvalitet. Ostaje da se vidi da li glavne aplikacije i usluge uspjeti napraviti značajniji uspjeh i koji broj od ovih 15.000 aplikacija možemo svrstati u skupinu onih aplikacija niske kvalitete koje su kreirane na brzinu i prvenstveno radi poticaja od 100 dolara.

RIM je do sada obećao prisustvo Twitter, Foursquare, LinkedIn i Facebook aplikacija, zajedno sa izvornom podrškom za Google Talk.

Nakon nekoliko odgoda i strukturnih promjena Kanadska kompanija RIM pokrenut će BlackBerry 10 krajem mjeseca. Kompanija se nada da će sa novim mobilnim operativnim sustavom BlackBerry 10 (izgrađen na istoj QNX fondaciji koja pokreće PlayBook tablet) ponovno uspjeti uspostaviti svoj brand na mobilnom tržištu sa novim značajkama kao što su BlackBerry Flow i Hub za lakšu navigaciju i brzo ažuriranje obavjesti. Također, tu je i prilagodljiva dvoslojna tipkovnica na zaslonu kao i BlackBerry Balance sa kojim ćete posao i poslovne sadržaje držati u odvojenom šifriranom prostoru za  skladištenje na telefonu.

Na događaju koji Kanadska kompanija RIM organizira 30. siječnja, očekuje se da će biti predstavljeni BlackBerry 10 uređaji: pametni telefon za potpunim zaslonom osjetljivim na dodir i jedan nalik trenutnoj Bold liniji sa fizičkom QWERTY tipkovnicom.