surface.jpg

Prema najnovijim izvještajima, prodaja Microsoft Surface RT tableta u posljednjem kvartalu 2012 godine je ispod očekivanja analitičara. Kompanija Microsoft prodala je samo oko milijun Surface RT tableta, što je duplo manje od brojke koju je Microsoft predviđao.

Milijun prodatih tableta u jednom kvartalu čini se kao dosta velik broj međutim, poređenja radi, milijun prodatih tabeta čini samo oko pet prodaje koju je Apple iPad imao u istom razdoblju. Također, u posljednjem kvartalu 2012 godine cijena dionica kompanije Microsoft pala je za 8 centi, odnosno na 76 centi po dionici.

Prema vlastitom priznanju Microsoft-ovog izvršnog direktora, Steve Ballmer-a, početna prodaje Surface RT tableta više je nego skromna. Problem sa prodajom Surface RT tableta nipošto ne treba tražiti u kvaliteti i zainteresiranosti korisnika već u ograničenim distribucijskim kanalima i ostalim dijelovima prodaje. Također, mnogi izvještaji su navodili da Microsoft ima velikih problema i sa lancom opskrbe za proizvodnju Surface tableta.

Mnogi analitičari, kao i autor ovog članka, smatraju da se Surface odličan proizvoda pred kojim je vrlo sjajna budućnost.

Mnogi dobri poznavaoci tržišta očekuje znatno bolje brojke za Microsoft-ovu skuplju verziju Surface Pro (koji je 64-bitni računar upakiran u tablet), Windows 8 tablete (koji nisu RT), koji bi trebali da se pozicioniraju na tržištu negdje između tableta i ultrabook-ova.