ericschmidtdevos.jpg

Izvršni predsjednik kompanije Google, Eric Schmidt, namjerava prodati gotovo polovicu svojih dionica u kompaniji kojoj je dao ogroman doprinos i koja je danas sinonim za Internet.

Erich Schmidt će prodati oko 3,2 milijuna od 7,6 milijuna Google dionica klase A koje su u njegovom vlasništvu. Prodaja tih dionica će mu donijeti 2,51 milijardu dolara. Dionice koje ima Erich Schmidt, 7,6 milijuna klase A, čine oko 2,3 posto vlasništva kompanije Google i imaju oko 8,2 posto glasačke moći u kompaniji.

Prema nekim nagovještajima, Erich Schmidt će najvjerojatnije neće odjednom prodati svoje dionice već će ih prodavati tijekom cijele godine kako bi se smanjio utjecaj koje bi prodaja mogla imati na tržište. Prva prodaja bi se trebala dogoditi u narednih mjesec dana.

Ovo nije prvi put da Erich Schmidt prodaje svoje dionice. U veljači 2012 godine on je realizirao 2,4 milijuna dionica kompanije Google koje su u tom trenutku vrijedile nešto više od 1,5 milijardi dolara.

Za one koji ne znaju, Erich Schmidt je tijekom vremena dok je bio na poziciji izvršnog direktora kompanije Google imao godišnju platu 1 dolar, ostatak kompenzacije za njegove dužnosti bio je plaćen u dionicama kompanije. Kad ga je Larry Page u travnju 2011 godine zamijenio na mjestu izvršnog direktora Google-a, plaća mu je povećana na 1,25 milijuna dolara.

U rujnu je Forbes procjenio bogatstvo Erich Schmidt-a na oko 7,5 milijarde dolara.