hashtag

Najpopularnija društvena mreža na svetu, Facebook, planira da uskoro intenzivira svoju bitku sa Twitter-om, nudeći svojim korisnicima hashtag podršku.

Facebook već omogućava svojim članovima da označe ljude, mesta i stranice, ali sa podrškom za hashtag otvorio bi se čitav novi svet mogućnosti za društvenu mrežu i njene korisnike.

Twitter je 2007 godine proslavio hashtag, ali to ne znači da Facebook ne može da uskoči u igru. Postoji mnogo razloga zašto bi Facebook želo da doda funkcionalnost koja olakšava indeksiranje sadržaja kroz Graph Search i privlači još novca od oglašavanja.

Ako niste upoznati, hashtag su reč ili fraza prefiks sa simbolom “#” kao načinom da se grupišu svi postovi o jednoj temi ili vesti. Oni su prvobitno koristili u okviru IRC mreža kao način da se označe grupe i teme. Ovakva upotreba inspirisala je Chris Messina da predloži sličan sistem koji bi se koristio na Twitter-u za indeksiranje tema.

Prva zabeležena široka upotreba hashtaga na Twitteru dogodila se krajem 2007 godine kada je stanovnik San Franciska Nate Ritter koriste oznaku #sandiegofire sa svojim čestim postovima o požarima u San Dijegu.