firefox-os_thumb.jpg

Pametni telefoni bazirani na mobilnom operativnom sistemu Firefox OS debitovati će ove godine na nekoliko tržišta sveta. Korisnici u Srbiji među prvima će biti u mogućnosti da postanu vlasnici Firefox OS telefona a ako želite da ovaj mobilni operativni sistem isprobate ranije, Mozilla je objavila simulator koji je kompatibilan sa svim većim platformama.

Firefox OS Simulator 3.0 preview dolazi sa nekoliko novih funkcija. Najznačajnija je nova “Push to Device” opcija koja omogućava developerima da prenesu aplikaciju na kojoj rade na poveyani Firefox OS uređaj preko USB-a.

Mozilla navodi da daljinsko debagovanje mora biti omogućeno na uređaju te da ova funkcija trenutno samo radi na Linux-u, dpk će podrška za Windows biti omogućena u konačnoj verziji.

a

Ostali dodaci u Firefox OS Simulator 3.0 uključuju simulaciju rotacije tako da bi developeri mogli testirati svoje aplikacije kako se one prilagođavaju “portrait” i “landscape” modu iz desktopa, osnovna geolokacijska API simulacija za aplikacije da mogu da pročitaju geografsku dužinu i širinu te ažuriranu verziju korisničkog interfejsa Gaia.

b

Iako svako može preuzeti najnoviju 32-bitnu verziju Firefox OS runtime, ideja je da se testira korisnički interfejs Gaia i aplikacije koje su izgrađene za platformu, kao i omogućavanje ranog pristupa developerima trećih strane koji bi želeli da već sada počnu da rada na aplikacijama ua Firefox OS.

Firefox OS Simulator 3.0 preview dostupan je za Windows, Mac i Linux uređaje. Nakon što instalirate Firefox OS Simulator on će biti dostupan u Firefox-u u Tools > Web Developer meniju.

firefox-os-simulator-menu