starcraft

Uprkos tome što je prodaja desktop računara u padu, a interesovanja za mobilne i društvene igre sve veće, tržište PC igara i dalje je značajno i jako sa prošlogodišnjim rastom od 8%.
Novi izveštaj PC Gaming Alliance navodi da postoji više od milijardu igrača PC igara širom sveta koji su prošle godine na svoj hobi potrošili 20 milijardi dolara!

Obe ove cifra trebalo bi da nastave da rastu i u ovoj godini, posebno treba istaći procvat Kineskog tržišta koje čini 6,8 milijardi dolara od prošlogodišnjih 20 milijardi dolara prihoda. To predstavlja godišnji rast od 9% i čini najbrže rastuće tržište PC igara.

Industrija PC igara takođe je  pokazala rast i na drugim razvijenim tržištima kao što su Koreja, Japan, SAD, Velika Britanija i Nemačka. Treba reći da je PC vodeća platforma za “high-end” igrice u mnogim oblastima gde su konzole previše skupe. Od jedne milijarde PC igrača širom sveta, više od 250 miliona njih navelo je da su zainteresovani za takozvane "core games", kao što su sofisticirane strategije, igranje uloga i akcije.

Naglašavajući snagu PC igara PC Gaming Alliance izveštaj navodi da je ovo tržište poraslo za 90% od 2008 godine. Industrija je uspela da se oslobodi opadajućeg interesovanja za skupe pretplate na bazi MMO igara, mada se World of Warcraft: Mists of Pandaria časno pominje kao jedna od najuspešnijih prošlogodišnjih igrica pored Guild Wars 2, Minecraft i Diablo III.

Izveštaj takođe navodi da iako se sve veća konkurencija od strane pametnih telefona i tableta smatra negativnom za industriju PC igara ona ipak za sada pomaže rastu tržišta PC igara jer njeni igrači sve više žele sofisticirane igre za koje je potreban moćan hardver koji za sada ne mogu da ponude pametni telefoni i tableti.