Office-2013.jpg

Kompanija Microsoft u procesu je velikih promjena u načinu na koji će isporučivati svoj operacioni sustava. Umjesto objavljivanju RTM verzije svake tri ili četiri godine s nadom da će proizvođači hardvera imati vremena da sve testiraju na vrijeme, Microsoft teži tome da objavljuje česte, periodične nadogradnje (npr. godišnja izdanja) za Windows.

Prvi od tih ažuriranja s kodnim nazivom Windows Blue biti će predstavljen na Microsoft Build konferenciji koja se održava od 26 do 28 lipnja u San Francisco.

No, Microsoft-ovi planovi očito nadilaze Windows i njegove povezane platforme, naime Office odijel također usvaja ovaj proces objavljivanja čestih, peridičnih nadogradnji sa nizom promjenama. Prvo takvo ažuriranje za Office nosi kodni naziv Gemini i trebao bi biti usklađen sa objavom Windows Blue, koji će bit objavljen do jeseni 2013 godini.

Za sada je još uvijek nepoznato na što točno će se ažuriranje fokusirati, ali prema nekim predviđanjima to bi moglo uključivati ​​Office aplikacije potpuno urađene u Metro stilu, nudeći moderniji set značajki u odnosu na desktop verzije. Trenutno, Microsoft nudi Office verziju za Windows RT, ali osim OneNote i Lync sve ostale aplikacije u suštini su iste kao i one u Office 2013 dizajnirane za rad na desktop računarima. Iako Microsoft navodi da su one optimizirane za uređaje sa zaslonima osjetljivim na dodir, ipak korisničko sučelje je još uvijek prepuno postavki i opcija.

Praveći značajne iskorake, Office tim nastavlja sa preorijentacijom na aplikacije i usluge koje rade na više heterogenih platformi. Nešto ovako vidjeli smo sa Mac Office, Office Web Apps i Office 365 paketima.

Očekujemo da će se na Build konferenciji mnogo više govoriti o Windows Blue i Gemini.