tom-skype

Student Univerziteta New Mexico, tvrdi da je otkrio šifrovani listu sa više od 1.100 ključne reči u okviru Kineske verzije Skype. Ova lista, koja sadrži reči kao što su “BBC” i fraze poput “Democratic Unionist Party”, smatra se da se koristi u svrhu nadzora (špijuniranja) nad TOM-Skype korisnicima.

Kada TOM-Skype korisnik šalje chat poruke “sumnjivim” jezikom čije reči se poklapaju sa ovom listom, šalje se upozorenje na TOM-Skype servere koji sadrže ime naloga, pošiljaoca poruke i detektovane reči.

Ova lista reči otkrivena je nakon što je Jeffrey Knockel pratio sumnjivu komunikaciju između TOM-Skype i njegovih Kineskih servera. Zbirka reči bila je šifrovana, ali on uspeo da ubaci neke pametne analitičke tehnike i origram za obrnuti inženjering, što je na kraju dovelo do otkrića postojanja liste ključnih reči za praćenje.

Student Univerziteta New Mexico, Jeffrey Knockel u svom dvogodišnjem istraživačkom projekatu uspeo da pronađe samo dokaze da se prate tekstualni razgovori. Postojanje sličnog mehanizma za praćenje glasovne komunikacije nije pronađeno.

Prema navodima “Reportera bez granica”, brojni novinari i aktivisti tvrde da je njihova Skzpe komunikacija presretana. Na tapetu se našla kompanija Microsoft koju borci za zaštitu privatnosti i anti-cenzuru smatraju najodgovornijom za netransparentnost vezanu za TOM-Skype i svoje odnose sa Kinom.

Ako idete da poslujete u Kini, morate da igrate po njihovim pravilima. To znači da je kompanija Microsoft najverovatnije napravila određene ustupke Kineskim vlastima kako bi dobila pristup najmnogoljudnijem tržištu na svetu.

Jeffrey Knockel  je online objavio svoju listu sumnjivih ključnih reči. Reči su na Kineskom, ali ako ih unesete u  prevodilac, otkrićete veliki broj naizgled političkih reči i fraza.