deutsche_telekom

Deutsche Telekom pokrenuo je  Web portal koji pruža vizualizaciju sajber napada u stvarnom vremenu koje otkriva njena mreže senzora postavljena širom svijeta.

Web sajt Sicherheitstacho.eu ima za cilj pružiti situacione preglede globalnih sajber aktivnosti. Podaci o napadima prikupljaju se putem 97 senzora poznat kao “honeypot” sustav kojeg je kompanija razmjestila širom svijeta.

Ovi senzori služe kao mamaca za automatizirane napade koji ciljaju ranjivosti mrežnih servisa, Web stranice, pametne telefone i druge vrste sustava. Incidenti su prikazane u stvarnom vremenu na interaktivnoj karti.

Informacije koje prikuplja sa ovih senzora Deutsche Telekom koristi kako bi zaštitila vlastite sustave i upozorila kupce o učestalosti pojedinih prijetnji. Kompanija navodi da podatke dijeli sa vlastima i drugim sigurnosnim kompanijama.

Ovaj Web sajt također nudi statistiku napada za protekli mjesec. Na primjer, vidi se da su mrežne usluge poput SMB (Server Message Block), NetBIOS ili SSH vrlo česta meta automatiziranih napada. Ranjivosti Web sajta su druga najčešća meta.

Prema podacima sajta, prošlog mjeseca bilo je više od 27,3 milijuna pokušaja napada na SMB usluge, 937.476 protiv NetBIOS usluga, 687.446 na port 33434, 669.589 protiv SSH, te 522.671 na port 5353.

Najviše sajber napada potječe iz Rusije (2,4 milijuna napada), Tajvana (907.102 napada) i Njemačke (780.425 napada).

Novi Sicherheitstacho.eu portal predstavljen je na CeBit sajmu u Hannoveru. Izgradio ga je Deutsche Telekomu kao u sklopu partnerstvu sa savezom za sajber ​​sigurnost, inicijativom njemačkog saveznog ureda za informacijsku sigurnost (BSI) i njemačkog saveznog udruženja za informacijske tehnologije, telekomunikacije i nove medije (BITKOM).