lithium-battery-diagram

Znanstvenici Sveučilišta u Illinoisu otkrili su način dizajniranja baterija koje su nekoliko tisuća puta jače, 30 puta manje i koje se pune tisuću puta brže od današnjih baterija. Tajna je u "nanoporoznim" elektrodama.

U njihovom najjednostavnijem obliku, baterije proizvodnju energije iskorištavanjem kemijske reakcije između dvije elektrode (tj. katode i anode) i elektrolita, supstance (tvari) koja ispunjava prostor između ove dvije elektrode. Litij je već neko vrijeme materijali koji se koristi za baterije u današnjim elektronskim uređajima (laptop, pametni telefo, tablet, itd.).

Iako je tehnologija baterija nesumnjivo poboljšana tijekom godina ipak, nije viđen neki doista veliki napredak od prve komercijalne litij-ionska baterije koja se pojavila sada već daleke 1991 godine. Litijum-ionske baterije su ostalia najbolji kompromis između snage i velike specifične energije za potrošačku elektroniku.

Alternative, kao što gorivne ćelije, mogu se pohvaliti sa poželjnim osobinama kao što su velika specifična energije i super kondenzatori obećavaju gotovo trenutno vrijeme punjenja, međutim sve alternativne tehnologije imaju barem jedan od velikih nedostataka nedostataka (cena, veličina, itd.) što je razlog zašto nisu široko primjenjive. Do sada je zapravo bilo nemoguće razviti baterije koji će zadovoljiti sve potrebe današnjih korisnika, međutim znanstvenici Sveučilišta Illinois vjeruju da su riješili sve dosadašnje probleme i nedostatke.

Ako želite veliku energiju ne možete dobiti veliku snagu, a ako želite veliku snagu vrlo teško ćete dobiti i veliku energiju,

tako je bar do sada bilo.

Pažljivom izradom visoko-porozne elektrode, znanstvenici su znatno povećali količinu površine izložene elektrolitnim molekulima. Ovo povećanje površine koja je izložena znatno poboljšava učinkovitost baterije, kombinirajući veliku snagu sa boljom pohranom energije.

Dimenzijama mnogo manje baterije koje se brže pune i koje imaju veću izlaznu snagu, vjerojatno će potaknuti proizvođače da ih što prije implementiraju za svoje uređaji.

Rad znanstvenika Sveučilišta u Illinoisu objavljen je pod nazivom "High-power lithium ion microbatteries from interdigitated three-dimensional bicontinuous nanoporous electrodes" .

baterije sa nanoporoznim elektrodama