nokia lumia920

Uprkos dobroj prodaji Lumia pametnih telefona, kompanija Nokia prijavila je gubitak u prvom kvartalu 2013 godine najviše radi vrlo loše prodaje svojih osnovnih mobilnih telefona.

Kompanija Nokia objavila je finansijske rezultate za prvi kvartal u kojima se navodi da je ostvarena prodaja u vrednosti od 5,85 milijardi evra ali je glavni operativni gubitak od oko 150 miliona evra.

Odjel “Devices and Services” prijavio je gubitak od 42 miliona evra, dok je HERE maping odjel prijaviočak 97 miliona evra gubitka u prva tri meseca 2013 godine.

S druge strane, isporuka Nokia Lumia telefona nadmašila je očekivanja, u prva tri meseca kompanija je isporučila 5,6 miliona telefona što je povećanje od 27% u odnosu na prošli kvartal.

Ukupna prodaja Nokia pametnih telefona pala sa 86,3 miliona na 61,9 miliona evra, ali je vrlo važno naglasiti da je to uglavnom zbog činjenice da kompanija postepeno izbacuje telefone  koji rade na operativnom sistemu Symbian.

Izvršni direktor kompanije Nokia, Stephen Elop saopštio je da je zadovoljan što je nekada najvveći proizvođač telefona na svetu ostvario osnovni operativni profit treći kvartal zaredom. Šta više, on je istakao da očekuje da će novi Lumia telefon za kratko vreme postiću uspeh kod korisnika te tako pomoći kompaniji u povratku na put uspeha. Prvi čovek kompanije Nokia nije želeo davati nikakve detalje o novom Lumia telefonu koji treba da se uskoro pojavi na tržištu ali mnogi pretpostavljaju da se radi o Nokia Lumia 928 koji je navodno poboljšana verzija trenutno najboljeg Windows Phone 8 telefona Lumia 920.