apple -Mac-OS-X-Mavericks

Juče je Apple na svojoj WWDC (Worldwide Developers Conference) pored novog mobilnog operativnog sistema iOS 7 predstavila i svoj novi desktop operativni sistem, OS X 10.9 Mavericks.

Kod operativnog sistema Mavericks, glavni tehnološki fokus je na produženju trajanja baterije i brzina odziva. S obzirom da će se operativni sistem na tržištu pojaviti na jesen, juče su predstavljene samo neke ključne karakteristike i to: Finder kartice, označavanje (tagovanje) i poboljšane podrške na više ekrana. Kompanija Apple međutim tvrdi da novi operativni sistem Mavericks donosi više od 200 novih funkcionalnosti.

Finder kartice predstavlja kartično okruženje nalik pregledniku koje može da zameni više Finder prozora. Korisnik ima „drag and drop“ mogućnost tj. da može da prevlači i otpušta kartice, kao i da Finder prozor otvori preko celog ekrana.

Označavanje (tagovanje) fajlova je još jedna nova funkcionalnost, koja omogućava da možete da označavate datoteke kako bi ih kasnije lakše prepoznavali i grupisali. Ovu funkcionalnost Finder integriše u sidebar.

apple-osx-mavericks-finder-tabs

Različita poboljšanja kod prikazivanja ekrana približila su Apple OS X onom što Microsoft Windows svojim korisnicima nudi već duže vreme. Aplikacije koje se prikazuju preko celog ekrana na jednom ekranu sa normalnim prozorima na drugim sekundarnim ekranima, svi prozori prikazani preko celog ekrana na više ekrana, s tim da “Menu bar” i „Dock“ mogu biti prikazani na ekranima kojim želite. Takođe, tu je i vrlo zanimljiva integracija OS X sa AirPlay uređajima (Apple TV, itd) koja omogućava dodavanje TV ekrana kao sekundarnog bežičnog ekrana.

Kompanija Apple navodi da je uložila mnogo truda u optimizaciju efikasnosti. Funkcije kao što su  “Compressed Memory”, “App Nap” i “Time Coaslescing” zajedno mogu smanjiti aktivnost procesora i do 72% odsto. Dve korisne metrike koje je Apple predstavio kao rezultat poboljšanja koje Maverick donosi su buđenje iz standby moda i reagovanje pod opterećenjem.

Ono što je takođe poznato jeste da će nove verzije Safari pretraživača, iBooks, Calendar, Maps i iCloud Keychain biti deo Apple-ovog novog operativnog sistema OS X 10.9 Mavericks.

Ono što možda još treba reći jeste da iCloud Keychain koristi enskripciju na visokom nivou za vaše lozinke i druge lične podatake. iCloud Keychain je u potpunosti integrisan u operativni sistem i proširiv na iOS uređaje koje posedujete.

osx-mavericks-prozori-kao-kod-windowsa