android trojanac

Novi trojanac nedavno je identificiran kao “Backdoor.AndroidOS.Obad.a” a sigurnosna kompanija Kaspersky opisuje ga kao najsofisticiraniji Android trojanac koji se pojavio do sada.

Trojanac koristi nekoliko nedokumentovanih sigurnosnih propusta da bi napravio pravu pustoš na nekoliko različitih načina.

Nakon što ovaj trojanac uspješno inficira uređaj, njegov prvi cilj je dobiti administratorska prava, ako u tome uspije, nećete ga moći izbrisati jer će uživati privilegije i dodatne mogućnosti kao na primjer da se sakrije na popisu pokrenutih aplikacija.

Ovaj trojanac može prouzročiti pravi haos. Na primjer, može slati SMS poruke na specifične telefonske brojevi i tako napadačima obezbjediti zaradu. Također, trojanac može preuzeti i instalirati neke druge zlonamjerne programe na vaš Android uređaj, pa čak i širiti malware na uređaje u blizini preko Bluetooth i Wi-Fi veze. Interesantno je to da ovaj trojanac napadačima omogućuje da mu naredbe šalju putem SMS-a.

android_trojanac

Stručnjak kompanije Kaspersky, Roman Unuchek, u blog postu dublje analizira ovaj trojanac navodeći da on više liči na neki zlonamjerni program namjenjen uređajima koji koriste operativni sustavu Windows nego na neke druge Android trojance prvenstveno zbog svoje kompleksnosti i značajnog broja prethodno nepoznatih ranjivosti u sistemu.

Dobra vijest za vlasnike Android uređaja je ta da je ovaj trojanac barem za sada vrlo ograničenog dosega. Trenutačno, trojanac “Backdoor.AndroidOS.Obad.a” predstavlja tek 0,15 posto svih pokušaja malware zaraza na mobilnim uređajima.

Kompanija Kaspersky navodi da je o svojim nalazima već izvjestila Google koji bi u skorijoj budućnosti trebao da izađe sa ispravkom koja će neutralizirati ovaj trojanac.