sljedece godine europska unija ukida roaming

Stanovnici EU će od sljedeće godine biti u mogućnosti koristiti svoje mobilne telefone u cijeloj Europskoj Uniji bez roaminga.

Pristojbe roaminga za glasovne pozive, SMS i pristup Internetu biti će u potpunosti ukinute. Ovo je samo jedan korak u velikoj reformi telekomunikacione regulative čiji je cilj da se stvori jedinstveno Europsko tržiše telekomunikacija.

Skupina od 27 Europskih povjerenika glasovala je u utorak u Bruxellesu za usvajanje ovih velikih regulativnih promjena koje bi trebale stupiti na snagu najkasnije do 1. srpnja 2014 godine.

Stvaranje jedinstvenog Europskog telekom tržištu je sjajan potez za sve ljude koji žive u bilo kojoj od država članica EU. Troškovi roaminga mogu biti vrlo skupi tako da se sa ovim potezom eliminiraju ovi troškovi, ljudi sada mogu znatno jeftinije putovati sa svojim mobitelom.

Dužnosnici planiraju izraditi i objaviti detaljan prijedlog tijekom sljedećih šest tjedana.

EU je nakon nekoliko godina pooštravanja odredbi uspjela stati na kraj šokantno visokim računima koje su Europljani imali naročito za vrijeme odmora. Ukidanje naplate roaminga za mobilne operatere znači ukidanje 2% prihoda. Dužnosnici tvrde da mobilni operateri neće biti u gubitku jer će na duži vremenski rok dobiti korisnike koji će svoje mobitele sada mnogo više koristiti u inozemstvu, osobito za pristup Internetu. Svakako da treba reći i da će korisnici biti mnogo sretniji s ukidanjem roaminga što će rezultirati većim povjerenjem i lojalnosti prema mobilnom operateru.