google-latitude

Google je nedavno najavio plan da 9. avgusta ugasi uslugu Google Latitude. Odluka dolazi nakon što je kompanija ažurirala svoje iskustvo mapiranja na Android i iOS uređajima a ona treba takođe da pomogne u jačanju Google+ funkcija za čekiranje i deljenje.

Gašenje će uticati na Latitude u Google Maps za Android, Latitude za iPhone, Latitude API, javni bedž, iGoogle Gadget i Latitude Web sajt na adresi maps.google.com/latitude.

Nakon 9. avgusta​​, korisnici više neće moći da dele svoju lokaciju a i njihova lista prijatelja na Latitude neće više biti dostupna.

Pored toga, aplikacije koje koriste Latitude API više neće moći pristupati podacima o lokaciji korisnika ali će im biti dozvoljeno da nastave da čuva podatke koje već poseduju. Treba reći da nakon gašenja Latitude viće neće biti moguće čekiranja iz Google Maps za mobilne uređaje a takođe, privatnost i e-mail podsetnici će biti onemogućeni.

Odluka o gašenju Latitude ne bi trebalo da predstavlja neko veliko iznenađenje s obzirom da je Google pre više od godinu dana uslugu gurnuo na stranu želeći da se fokusira na uspeh Google+. Funkcionalnost deljenje lokacije već je dodata u Google+ Android aplikaciju a uskoro stiže i na iOS.

Tu je takođe i nova verzija Maps aplikacije za Android i iOS uređaje koje donosi nove navigacione informacije kao što su detaljni saobraćajni izveštaj kao i funkcija pretraživanja mesta na kojima bi želeli jesti, kupovati ili prespavati.