yotaphone-02

Za YotaPhone se prvi put čulo pre godinu dana, kada je Ruska kompanija Yota najavila svoje planove za dodavanje e-ink ekrana na pametni telefon. Finalni proizvod, pametni telefon sa dva ekrana biće dostupan kupcima u Rusiji, Austriji, Francuskoj, Španiji i Nemačkoj pre Božića. Očekuje se da će u januaru YotaPhone biti dostupan i kupcima u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Češkoj, Kipru i još nekoliko zemalja.

YotaPhone ima 4,3-inčni 720×1280 HD LCD ekran na prednjoj strani a na poleđini e-ink ekran rezolucije 360×640. Kolor LCD displej možete koristiti kao normalan Android telefona , dok na e-ink ekran možete da primate obaveštenja, čitate vesti ili gledate mape i na taj način da štedite bateriju. Razlog je taj što e-ink ekran ne troši resurse kada prikazuje statične slike pa je njegova korisnost u ovom slučaju ogromna.

Tehnologija elektronskog displej papira (EPD) čini da su informacije dostupne i vidljive bez korišćenja resursa baterije, što znači da e-ink ekran na YotaPhone može uvek biti uključen.

Kada smo odlučili koristiti elektronski displej papir (e-ink ekran) za drugi ekran na našem uređaju, uvideli smo niz novih i poboljšanih korisničkih iskustava koje smo time dobili. Na primer, za one koji uživaju da čitaju u pokretu, YotaPhone kombinuje pametni telefon i e-čitač u jednom uređaju. Možete sačuvati slike i informacije na drugom ekranu , i one će uvek biti tamo, čak i ako izgubite energiju baterije. Na e-ink ekranu (koji može biti uvek uključen) možete da sačuvate sve, od mapa do propuštenog poziva ili podsetnika za sastanak, to će uvek biti na ekranu, sve do trenutka kada vam više nije potreban,

saopštio je Vladislav Martynov, izvršni direktor kompanije Yota.

Ostale karakteristike YotaPhone uključuju kameru od 13 megapiksela, dual-core 1.7GHz Snapdragon S4 procesor i bateriju od 1800mAh. YotaPhone će koštati 499 evra.

Kompanija Yota ističe da njihov pametni telefon ima od 7 do 10 puta duži vek trajanja baterije od drugih pametnih telefona, dok je u režimu "čitanja" .

YotaPhone koristi operativni sistem Android Jelli Bean 4.2.2 i ima 2 GB RAM. Telefon se može kupiti u crnoj ili beloj varijanti.

Mi smo startup firma koja je imala veliku ideju koju smo odlučili realizovati. Ovo je YotaPhone 1.0, stoga od nas trebate očekivati još mnogo drugih velikih i novih stvari,

izjavio je Vladislav Martynov.