Baš kao što je Apple-ov novi Lightning konektor, i novi USB konektor će biti manji, tanji i potpuno reverzibilan.

Nakon 17 godina, USB priključak kakvog poznajemo doživjet će veliku promjenu sa novom vrstom konektora koji je predložila USB 3.0 Promoter Group. Novi USB Tip-C priključak će prekinuti kompatibilnost sa svim prošlim USB uređajima, osim ako se ne koristi adapter, ali će zato pružiti brojne prednosti u odnosu na postojeći kabel.

Novi USB priključak će imati potpuno novi dizajn koji je reverzibilan, slično Apple-ovom Lightning priključku, koji će napokon riješiti problem tako da sada ne možete pogriješiti sa umetanjem konektora, svejedno je na koju stranu ga okrenete, radi će. Novi Tip-C priključak će biti manji od trenutnog Tip-A priključka i biti će veličine slične microUSB 2.0 priključaku.

Tip-C priključak trenutno se nalazi u fazi razvoja a očekuje se da će biti spreman do sredine 2014 godine. Brad Saunders, predsjednik USB 3.0 Promoter Group, navodi da će promjena priključaka "zadovoljiti rastuće dizajnerske trendove".

Novi priključak će raditi sa USB 3.1 standardom koji je nadopuna specifikacije finalizirana početkom ove godine. S ovim standardom se duplira brzinu prenosa podataka sa 5 Gb/s na 10 Gb/s, a također se omogućuje i da USB port obezbedi do 100 W snage tako da sa njim možete da punite svoj laptop i druge elektronske uređaje. Predhodni USB 3.0 standard omogućavao je snagu od 4,5 vati.

Sve u svemu, novi USB Tip-C priključka uparen sa USB 3.1 trebali bi vidjeti na novim uređajima kraje iduće godine.