standardizacija punjaca za laptop

Punjači predstavljaju jedan od najvećih problema za vlasnike laptopa. Ako vam se dogoditi da zaboravite punjač kod kuće imat ćete veliki problem jer ga nećete moći jednostavno posuditi od prijatelja iz razloga što vjerojatno neće biti odgovarajući. Svaki laptop punjač je drugačiji, napravljen da ga je moguće koristiti sa na određenom modelu.
Sada je tom problemu kraj. Konačno, vlasnici laptop računara uskoro neće imati više ovaj problem jer će svi proizvođači koristiti univerzalan punjač.

Većina pametnih telefona i tableta , (Apple uređaji su iznimka), sada dolaze sa standariziranim microUSB punjačem koji se može koristiti za punjenje velikog broja uređaja različitih proizvođača. Osim što je znatno praktičnije za kupce, ovaj standardizirani punjač rezultirao je i ogromnim smanjenjem elektroničkog otpada, jer se ovi punjači mogu koristiti i kada promjenite telefon ili tablet.

Međunarodno Elektrotehničko Povjerenstvo (IEC) sada pokušava da uradi istu sličnu stvar predstavljajući specifikaciju za univerzalni punjač za laptop računala. Cilj je uvesti jedinstveni, interoperabilni punjač za laptop računala koji bi konačno uslišio želje korisnika te riješio vrlo frustrirajući problem nekompatibilnosti koji je prisutan godinama.

Specifikacija, koja će biti dostupna početkom 2014 godine, pokriva većinu aspekata za laptop punjače, uključujući i sami priključak, sigurnost, performanse, interoperabilnosti i brigu za okoliš. IEC se nada da će uvođenjem standardnog laptop punjača olakšati korisnicima ali i smanjiti elektronički otpada jer će ljudi biti u mogućnosti koristiti svoje stare punjače za ostala laptop računala. Također, sjajno je to što više neće biti problem kupiti novi punjač u slučaju kad vaš prestane raditi, jer nećete morati tražiti baš određenu vrstu punjača za vaš model laptopa.

Trenutno se još uvijek ne zna kako će univerzalni punjač izgledati, ali ćemo sigurno saznati kada početkom 2014 godine bude objavljena kompletna specifikacija.