android

Milijuni Android korisnika još uvijek su osjetljivi na Heartbleed bug, ranjivost u OpenSSL koju cyber kriminalci mogu iskoristiti za krađu lozinki, podataka o kreditnoj kartici i drugih osjetljivih podataka sa Web servera.

Kao što smo već pisali u članku “Heartbleed bug: Bezbednosni OpenSSL propust koji utiče na 70% sajtova”, Heartbleed se smatra jednim od najozbiljnijih sigurnosnih propusta ikada pronađenih, dijelom zato što je ostao neotkriven više od dvije godine. Stručnjaci procjenjuju da oko dvije trećine Web servera u svijetu koristi verzije najpopularnijeg softvera za šifriranje na Internetu OpenSSL koji sadrži grešku.

Prošli tjedan Google je objavio da su sve verzije Androida imune na Heartbleed, s izuzetkom Android 4.1.1. Podaci za rješavanje problema sa verzijom Android 4.1.1 se distribuira proizvođačima uređaja i mobilnih operatera, koji su odgovorni za objavljivanje ažuriranja.

Kompanija Google je u kratkom vremenskom roku objavila zakrpe za svoje Web servise kao što su Google Search, Gmail, YouTube, Wallet, Play, Apps, App Engine, AdWords, DoubleClick, Maps, Maps Engine i Earth, međutim ne postoji jednostavno rješenje za korisnike Androida.

Android ima problem fragmentacije u ekosustavu, milijuni korisnika još uvijek koriste verziju 4.1.1, koja je objavljena u 2012 godini. Prema Google-ovimpodacima, oko 34 posto svih Android korisnika trenutno koristi Android verzije 4.1.1 i 4.1.2.

Jedan od najvećih problema sa Android-om je taj što njegov ciklus ažuriranje traje suviše dugo. Zbog toga su proizvođači uređaja i telekom operateri prisiljeni da rješavaju problem, a taj proces obično jako dugu traje,

navode stručnjaci.

Kompanija BlackBerry priopćila je da će zbog uočene Heartbleed sigurnosne prijetnje do petka objaviti sigurnosnu nadogradnju za njen BBM messaging softver za Android i iOS uređaje.

Također, mnoge kompanije među kojima su Cisco, HP, IBM, Intel, Juniper Networks, Oracle i Red Hat upozoravaju kupce da mogu biti u opasnosti. Mnoge su već objavile sigurnosne zakrpe dok druge, kao što jeBlackBerry, žure kako da to urade.