programmatic oglasavanje

Poslednja istraživanja pokazuju pokazuju da se 70 % display oglašavanja još uvek kupuju na starinski način, slanjem faks narudžbenica, pregovaranjem oko cene itd.. Međutim, tržište oglašavanja se menja značajnim rastom popularnosti “programmatic oglašavanja”, bilo da se radi o licitiranju u realnom vremenu (real time bidding, RTB) ili programmatic direct.

Svakim danom sve je više kompanija koje nude tehnološke platforme za kupovinu ciljanog oglašavanja u realnom vremenu (tkz. demand side platforms, DSP ) ili tehnologiju koja treba da pomogne izdavačima u automatizaciji i optimizaciji prodaje impresija.

Prema prognozama analitičke kompanije IDC, “potrošnja na display oglašavanje u realnom vremenu će do 2016 godine imati godišnju stopu rasta od 59 %, što će biti najbrže rastući segment digitalnog oglašavanje u narednih nekoliko godina. ” Takođe, kompanija Magna Globalni procenjuje da će ukupana potrošnja na programmatic oglase dostići 33 milijardi dolara do 2017 godine.

Šta je Programmatic oglašavanje?

Programmatic oglašavanje je automatizacija kupovine i prodaje display oglasa, videa i mobilnih oglasa licitiranjem u realnom vremenu (RTB). Programmatic oglašavanje se ukratko može sažeti na dva načina:

  • Licitiranju u realnom vremenu (real time bidding, RTB) – Radi se o intrigantnijoj stranai automatizacije gde oglašivač daje ponude (licitira) širom mreže izdavača u potrazi za specifičnom publikom. Kada bilo koji korisnik učitava sajt, podaci o korisniku (istorija pregledanja, demografija, itd.) se šalju mreži za razmenu oglasa pri čemu se aukcija vrlo brzo obavi, ako se zadovolje unapred određeni kriterijumi uspešan oglašivač će dobiti impresiju, često plaćajući drugu najvišu cenu ponude kako bi se sve bilo pravednije.
  • Programmatic direct – Automatizacija procesa pri kojem izdavač ili oglasna mreža prodaju oglasni prostor oglašivaču.

Koje su prednosti?

Prednost je veća odgovornost, oglašavači će biti sigurniji kada, gde i kome se njihovi oglasi prikazuju. Efikasno ciljanje omogućava oglašivačima da plate za određenu publiku a ne da se nadaju da će njihove oglase videti željena publika.

Proteklih godinu dana svi kanali (display oglašavanje, oglašavanje na društvenim medijima, video i dr.) su postali konkurentniji. Povećanjem konkurencije na svakom kanalu dovelo je do povećanja cene programmatic oglašavanja. Jedini izuzetak je oglašavanje na mobilnim uređajima, gde je značajno povećanje konkurencije a samim tim i ponude dovelo do pada cene.

programmtic oglasavanje cena