norton antivirus

Kompanija Symantec, jedan je od glavnih igrača na tržištu digitalne sigurnosti nedavno je izjavila da je antivirus softver “mrtav”, s obzirom na činjenicu da su njegove metode zaštite vrlo često neučinkovite protiv današnjih naprednih zlonamjernih (malware) napada.

Kompanija čiji antivirus program Norton spada u najpopularnije u svijetu navodi da antivirus programi nisu više posao koji donosi zaradu. Symantec procjenjuje da se samo 45 % cyber napada može spriječiti antivirus softverom, te se kompanija zbog toga odlučila da krene u pravcu alternativnih i učinkovitijih metoda zaštite klijenata od sigurnosnih prijetnji.

Symantec stvara novi interventni tim s namjerom da pomogne kompanijama koje su pretrpjele cyber napade. Kompanija će također u roku od šest mjeseci zainteresiranim kompanijama početi da nudi posebne obavještajne brifinge s ciljem pružanja mnogo više informacija o tome kako i zašto ih je netko hakirao. Kompanija također radi i na razvoju alata koji će tražiti napredne malware unutar kompanijine mreže, i koji sa svojim sposobnostima nadilazi tradicionalne antivirus programe.

S prognozom da će prihodi pasti za 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kompanija Symantec se nada da će sa novim informacijskim alatom i alatom za kontrolu štete podići svoje poslovanje na jedan viši nivo. Kompanija navodi da trenutno ne postoje planovi za gašanjem antivirus programa Norton jer on i slični proizvodi kompanije još uvijek čine oko 40 % ukupnih prihoda.