bot or not

Prema poslednjim podacima Twitter bi uskoro trebao da ima oko milijardu korisničkih naloga međutim, skoro polovina tih naloga nikada nije objavila nijedan tweet. Takođe, postoji veliki broj aktivnih naloga kojim ne upravlja stvarna osoba već tkz. društveni botovi.

Jedan broj automatskih naloga ćete odmah uočiti jer se radi o nalozima koji jednostavno objavljuju vesti dobijene sa određenog Web sajta ili objavljuju informacije sa berze. Takođe, postoje i oni automatski Twitter nalozi koji su u prirodi manipulativniji i koji objavljuju sumnjiv sadržaj kao na primer: lažne vesti, glasine, spam, razna ogovaranja i slično.

Nakon svega, kako uopšte znati da li nekim Twitter nalogom upravlja stvarna osoba ili računar?
Do sada se sve svodilo na dobru procjenu, prilikom koje se naravno dosta i grešilo. Zbog toga bi od izuzetne koristi mogao biti alat Bot or Not.

Bot or Not razvijen je od strane istraživača na Univerzitetu Indijana, i ono to radi jeste da vrši analizu Twitter naloga na osnovu više od hiljadu različitih kriterijuma za određivanje verovatnoća da li njime upravlja stvarna osoba ili društveni bot (računar).

Alat zatim rangira rezultat na 100 procentnoj skali na osnovu obrazaca kao što su dužina vremena između objavljivanja postova,sadržaja postova i dr..

Istraživači Univerziteta Indijana navode da će svakodnevnim poboljšavanjem algoritma nastaviti da usavršavanju alat Bot or Not, jer će spameri bez sumnje nastojati da prilagode svoje metode kako bi ostali neotkriveni.