Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Google objavio Android 5.0 Lollipop SDK

2 0 komentara

android 5.0 lollipop

Kompanija Google objavila je potpuni Android 5.0 Lollipop SDK. Najnovija verzija mobilnog operativnog sistema Android još uvek nije dostupna, radi se o tome da je Google ovom objavom omogućio developerima da već sada testiraju svoje aplikacije na novoj platformi pre nego što ona postane dostupna (otprilike za dve nedelje).

Da biste preuzeli najnoviji Android 5.0 SDK potrebno je da pokrenete Android SDK Manager i otvorite sekciju Tools (Alatke), pa zatim najnovije SDK Tools, SDK Platform alate i SDK Build- alate. Izaberite sve što se nalazi u sekciji Android 5.0, kliknite na “Install packages…”, prihvatite ugovor o licenci, i na kraju kliknite na dugme instaliranje.

Google takođe preporučuje da prethodno obrišete Android L Preview SDK, ako ga imate instaliranog, tako što ćete izabrati sve one pakete u SDK Manager-u i potom ih izbirisati.

Android 5.0 SDK vam omogućava da razvijate aplikacije za najnoviju Android platformu koristeći API nivo 21 kao i da objavljujete svoje aplikacije koje ciljaju ovaj nivo na Google Play. Takođe, možete iskoristiti i ažurirane biblioteke podrške za implementaciju Material Design kao i Leanback korisnički interfejs za TV aplikacije. Ako vas interesuje razvoj aplikacija namenjenih za Android TV onda trebate znati da postoje specifični zahtevi koje vaša aplikacija treba da zadovolji. Više o tome koje sve zahteve treba da zadovolji vaša Android TV aplikacija možete pronaći u sekciji TV App Quality.

Ono što je važno naglasiti jeste da Android 5.0 Lollipop uvodi preko 5.000 novih API-ja namenjenih developerima. Kompletnu listu možete pronaći na Google-ovoj Lollipop stranici a oni koji spadaju u najvažnije su:

  • Materijal Design teme i API-ji
  • Poboljšane Obaveštenja za vaše aplikacije
  • Project Volta i Battery Historian za bolju energetsku efikasnost aplikacije
  • Poboljšane u vremenu potrebnom za pokretanje aplikacija sa Android Runtime (ART)
  • OpenGL ES 3.1, Android Extension Pack i 64 – bitna podrška za bolje performanse igrica i aplikacija

Android 5.0 takođe uključuje i verziju Chromium-a za WebView baziranu na Chromium M37 izdanju, koji dodaje podršku za WebRTC, WebAudio i WebGL. Ovo je velika stvar jer to znači da se Chromium layer sada može ažurirati iz Google Play.

Kompanija Google navodi da će Nexus 6, Nexus 9 i Nexus Player, koji će se na tržištu pojaviti početkom novembra, biti prvi uređaji koje će pokretati operativni sistem Android 5.0. Takođe, kompanija navodi da će u istom vremenskom periodu biti objavljeno Android 5.0 ažuriranje koje se odnosi na Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 ( 2012 i 2013 ) i Nexus 10 uređaje.

Written by Slavnic Predrag

18 Oktobra, 2014 at 12:50 pm

Objavljeno u Android,Generalno

Tagovano sa , ,

2 0 komentara to 'Google objavio Android 5.0 Lollipop SDK'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Google objavio Android 5.0 Lollipop SDK'.

  1. […] zajedno sa novim Android-om. Zvanično predstavljanje novog mobilnog operativnog sistema Android 5.0 ili Android Lollipop trebalo bi se desiti u narednih nekoliko nedelja. Za sada još uvek nema nikakvih detalja vezanih za […]

  2. […] Što se tiče Android uređaja, svi zainteresirani korisnici morat će imati Android tablet koji pokreće KitKat sa zaslonom veličine od 7 do 10,1 inč. Zanimljivo je da kompanija za sada ne zahtjeva da imate tablet koji pokreće novi mobilni operativni sistem Android 5.0 poznat pod nazivom Lollipop. […]

Ostavi komentar