internet-of-things

Apple i Google dominiraju mobilnim tržištem već nekoliko godina sa svojim operativnim sustavima iOS i Android, no i jedni i drugi znaju da ako žele ostati na vrhu moraju konstantno biti fokusirani na budućnost. Novosti koje dolaze iz kompanije Google upravo to potvrđuju.

Naime, prema najnovijim informacijama kompanija Google aktivno radi na razvoju softvera kodnog naziva “Brillo” koji je osmišljen za rad na povezanim “Internet of Things (IoT)” uređajima male snage koji imaju 64 ili 32 MB RAM-a. Uz obilje tehnologije namjenjene pametnim kućama, za upravljanje žarnicama, bravama na vratima, senzorima i svim ostalim, Google jasno vidi svoju priliku.

Internet stvari (Internet of Things) označava povezivanje uređaja putem Interneta. Spajanje uređaja može biti bežično i omogućava nove mogućnosti za međusobnu interakciju ne samo između različitih sustava i donosi nove mogućnosti njihove kontrole, praćenje i pružanje naprednih usluga. Kao što smo već spomenuli to mogu biti primjerice hladnjaci, perilice, žarulje, brave ili razni sigurnosni sustavi.

Jasno, ovim uređajima je potrebna kontrola boot-anja, korištenja SoC, upravljanja ulazom i izlazom i komuniciranjem preko mreže. Sve ovo bi mogao obavljati Android koji se temelji na Linux međutim, on je malo pretežak.

Prema nekim navodima naziva “Brillo” bi mogao debitirati već sljedeći tjedan u Googleovoj godišnjoj I/O konferenciji za programere. Također, softver bi u početku mogao biti u obliku platforme bez aplikacija i drugih ugrađenih usluga tako da ga kompanije mogu prilagoditi svojim specifičnim potrebama.

Google je još jedna u nizu velikih kompanija koje rade na softveru za “Internet of Things (IoT)” uređaje. Prošli tjedan, Microsoft je objavio da će imati verziju sustava Windows 10 poznatu kao IoT Core. Kompanija Samsung kupila je IoT startup SmartThings prošlog kolovoza za 200 milijuna dolara samo mjesec dana nakon što se udružio s Intelom u stvaranju IoT konzorcija.

Također, dizajner čipova, kompanija ARM, krajem prošle godine predstavila je svoje IoT rješenje, mbed OS, koje se temelji na platformi izvorno razvijenoj 2006 godine. Na ovo vrlo zanimljivo tržište ulazi i kompanija Huawei koja je jučer predstavila svoj IoT OS pod nazivom LiteOS koga karakteriše to da konzumira samo 10 KB prostora.