AirDroid je jako zanimljiva i vrlo korisna aplikacija za povezivanje vašeg Android uređaja sa računarom i to bez korišćenja USB kabla. Sa AirDroid aplikacijom možete prenositi datoteke sa računara na telefon i obratno, slati SMS poruke, puštati muziku, pregledati fotografije i koristiti Android aplikacije.

airdroid

AirDroid je besplatna aplikacija koju možete preuzeti na Google Play. Funkcioniše kao Web server, omogućavajući vašem Android uređaju i računaru da komuniciraju preko mreže.

Nakon članka “Kako rutovati Android uređaj?” zaljubljenicima u ovaj mobilni operativni sistem predstavljamo vrlo korisnu aplikaciju AirDroid koja služi za upravljanje Android uređajem sa računara i to bez potrebe za povezivanje sa kablom.

Da biste počeli koristiti AirDroid potrebno je da se prijavite za besplatan nalog koji vam takođe omogućava da koristite AirDroid preko Interneta a ne samo preko Wi-Fi. Nakon što ste kreirali besplatan nalog preuzmite i pokrenite AirDroid na vašem Androidu. Aplikacija će vam tražiti da se prijavite ili registrujete. Ako se nise kreirali besplatan nalog sa računara, možete to uraditi iz ovog ekrana.

Nakon što se prijavite, pojaviće se dijalog okvir koji vam nudi mogućnost da vidite sve aplikacija i sistemska obaveštenja sa vašeg telefona na računaru i to u realnom vremenu. To možete odmah omogućiti dodirom na “Enable” ili kasnije u podešavanjima.

1

Nakon što ste odabrali “Enable”, otvoriće se “Notification access” ekran u kojem je potrebno da čekirate “AirDroid Notification Mirror Service”. U dijalog okviru potvrdite vaš izbor dodirom na “OK”.

2

Nakon što ste čekirali “AirDroid Notification Mirror Service” pritisnite dugme “Back” na svom uređaju da bi se vratili u AirDroid aplikaciju. U AirDroid aplikaciji će se prikazati Web adresa.

3

U pretraživaču otvorite tu Web adresu, pojavi će se AirDroid Web interfejs sa dialog okvirom za prijavljivanje. Imate mogućnost da instalirate AirDroid aplikaciju na vaš računar ili da koristite Internet pretraživač. Da biste povezali vaš Android uređaj sa računarom potrebno je da dodirnite QR kod u AirDroid aplikaciji na Androidu (slika iznad). Aktiviraće se kamera sa kojom treba da skenirate QR kod na ekranu računara (slika ispod). Vaš uređaj će automatski pročitati QR kod i povezati se sa računarom.

4

Ako ste povezani preko iste lokalne mreže, AirDroid aplikacija će se povezati pomoću “Local Connection Mode”. Ako vaš Android uređaj i računar nisu povezani na istu lokalnu mrežu, ali su povezani na Internet, AirDroid će se povezati u “Remote Connection Mode”.

Nakon što se povežete, na ekranu svog računara ćete videti glavnu stranicu AirDroid-a koja sadrži linkove i statistiku o vašem uređaju. U donjem desnom uglu, videćete jačinu Wi-Fi veze i stanje baterije vašeg Android uređaja.

5

Više detalja o vašem Android uređaju možete videti klikom na dugme “Detail” u gornjem desnom uglu ekrana.

Prenos i upravljanje datotekama

Da biste videli sadržaj interne memorije ili SD kartice telefona, kliknite na “Files” ikonu koja se nalazi na levoj strani ekrana.

6

Brisanje datoteka ide mnogo brže uz pomoć računara nego korišćenjem file manager-a na vašem Androidu. Desnim klikom otvorićete meni, izborom opcije “Delete” trajno ćete izbrisati datoteke, dok ćete sa opcijom “Download” preuzeti datoteke na vaš računar.

7

Primjetićete da je mnogo lakše raditi neke stvari na računaru nego na telefonu. Na primer, možete menjati pogled sa opciom “View”, što je vrlo korisno kada imate veliki broj dokumenata.
Takođe, možda će vam biti od koristi vrlo simpatična opcija “Download as ZIP” koja vam omogućava da veći broj datoteka preuzmete na računar kao jednu datoteku u ZIP formatu. Desnim klikom na selektovane datoteke ili direktorijume a zatim odaberite “Download as ZIP”.

8

Slanje i primanje SMS poruka

AirDroid vam omogućava da šaljete i primate SMS poruke na vašem računaru. Ovo je izuzetno korisno u situacijama kada morate poslati veliki broj SMS poruka.

Da bi poslali ili pročitali SMS na računaru potrebno je kliknete na ikonu “Messages”.

9

Kontakti i istorija poziva

“Contacts” panel vam omogućava pregled i uređivanje vaših Android kontakata dok vam “Call Logs” panel omogućava pristup istoriji poziva.

Muzika i melodije (Ringtones)

“Music” panel vam omogućava da koristite vaš Android uređaj kao džuboks. Na veoma jednostavan način možete pretraživati i puštati muziku sa svog Android-a. Takođe, opcije “Upload” i “Download” za prenos podataka su takođe dostupne u “Music” panelu i omogućavaju vam prenos muzičkih datoteka na i sa vašeg Android uređaja.

10

Što se tiče melodija, njima možete upravljati odvojeno koristeći “Ringtones” panel. Opcije “Upload” i “Download” su vam takođe dostupne kao i opcija “Set” za podešavanje melodije na vašem Androidu.

11

Fotografije

“Photos” panel vam omogućava da uživate gledajući fotografije na velikom monitoru umesto na malom ekranu Android telefona.

Upravljanje aplikacijama

Upravljati aplikacijama možete iz “Apps” panela. Na vrlo jednostavan način možete videti koje aplikacije su instalirane na vašem Androidu, pretraživati specifične aplikacije, deinstalirati ih, a možete čak i preuzeti određeni .apk fajl.

Ono što trebate znati jeste da ćete svako uklanjanje ili instaliranje aplikacija morati potvrditi na vašem Android uređaju, što je i logično.

12

Korišćenje Clipboard opcije

Ako želite da kopirate i nalepite sadržaj sa računara na Android i obratno, koristite “Clipboard” opciju. Da biste kopirali tekst na Android uređaj, unesite ga u “Clipboard” a potom kliknite na plavu strelicu (kao na slici ispod).

13

Na ovaj način ćete tekst poslati u “Clipboard” na vašem uređaju, odakle ga možete koristiti u aplikacijama, SMS porukama, e-mail, itd..

Takođe, na vrlo jednostavan način možete kopirate tekst sa vašeg Androida na računar. Potrebno je da na Androidu kopirate neki tekst a zatim, otvorite AirDroid “Clipboard” opciju na računara i kliknite na dugme “refresh”. Kopirani tekst prikazaće se u “Clipboard” prostoru.

Kada završite sa korišćenjem AirDroid aplikacije, možete diskonektovati svoj uređaj i računar.

Nadamo se da će vam ova aplikacija biti od koristi.