Kompanija Opera Software, koja je najpoznatija po svom istoimenom pretraživaču, pozvala je svoje akcionare da prihvate ponudu za prodaju kineskom konzorcijumom vrednu 1,2 milijarde dolara.

opera

Ponuda za kupovinu dolazi od konzorcijuma kojeg čini veliki broj kineskih tehnoloških kompanija među kojima su Qihoo, jedan od lidera na kineskom tržištu bezbednosti softvera, kao i mobilni Internet provajder Kunlun. Opera od avgusta prošle godine traži “strateške mogućnosti” i upravo zbog mogućnosti koje se nude upravni odbor kompanije smatra da ponudu kineskog konzorcijuma Golden Brick Silk Road Fund Management akcionari treba da prihvate.

Opera smatra da će joj ovo preuzimanje pomoći u brzo prodoru na kinesko tržište mobilne telefonije, dok bi s druge strane recimo Kunlun i Qihoo imali pristup milionskoj bazi korisnika koju ima Opera.

Takođe, nikako ne treba zaboraviti i vrednost tehnologije koju koristi Opera pretraživač, tehnologija koja sažima sajtove pre nego što ih prikaže (posluži) korisnicima i kojom se smanjuje potrošnja bandwidth-a. Ova tehnologija je pomogla Operi da napravi prodor na tržišta u razvoju, kao što su Latinska Amerika i Južna Azija, koja nemaju brze Internet veze. Ono što je zanimljivo jeste da čak i sa svojom impresivnim tehnologijom Opera je tek šesti pretraživač sa tržišnim udelom od 5,5 odsto.

Opera je nastala 1991. kao istraživački projekt u najvećoj norveškoj telekomunikacionoj kompaniji Telenor. Od 1995. posluje kao kompanija Opera Software sa primarnim fokusom na tržište pretraživača. U poslednje vreme kompanija je počela da prebacuje svoju pažnju na rastuće mobilno tržište ali ipak nije uspela ozbiljnije da ugrozi lidere Google Chrome i Apple Safari.

U 2013. godini Opera donosi ključnu stratešku odluku da pokrene Opera Mediaworks, celi niz mobilnih reklamnih proizvoda koji uključuju i video. Koliko je ovo bio dobar potez kompanije vidi se samo iz poslednjeg finansijskog izveštaja koji se odnosi na četvrti kvartal 2015. godine, u kom je Opera ostvarila 193,5 miliona dolara prihoda, što je 25 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, od kojih mobilno oglašavanje pridonosi sa čak 145,4 miliona dolara. Od tih 145,4 miliona dolara čak 60 % su mobilni video oglasi.

Na kraju treba reći da je ponuda za kupovinu Opere pokazatelj sve većeg apetita kineskih kompanija za preuzimanje zapadnih. Cilj je kako dovođenje naprednih tehnologija na njihovo domaće tržište tako i proširenje svog globalnog dometa.