Windows 10 Mobile konačno je dostupan za starije Windows uređaje. Tačnije, nadogradnja na novi operativni sistem omogućen je za 18 uređaja koji trenutno koriste operativni sistem Windows Phone 8.1.

Windows 10 mobile

Windows 10 Mobile dostupan je starijim Windows uređajima preko over-the-air ažuriranja. Korisnici ovih starijih Windows Phone 8.1. telefona koji su kvalifikovani za ažuriranje na Windows 10 Mobile mogu preuzeti Windows 10 Upgrade Advisor aplikaciju iz Windows Store, koja će im pomoći u procesu preuzimanja i instalacije novog operativnog sistema.

Iako je Microsoft prvobitno obećao da će svi Windows Phone 8.1. uređaji imati mogućnost nadogradnje na Windows 10 Mobile za sada tu mogućnost imaju samo neki od njih. Na spisku telefona kvalifikovanih za nadogradnju nalaze se: Lumia 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, MCJ Madosma Q501, dok stariji uređaji kao što su Lumia x20 serije (npr. Lumia 920) za sada nemaju mogućnost nadogradnje na Windows 10 Mobile. Proverite da li je vaš Windows uređaj kvalifikovan za nadogradnju na Windows 10 Mobile na Microsoft stranici.

Ono što svakako treba naglasiti jeste da se nadogradnjom na Windows 10 Mobile dobija mnogo toga međutim, neke funkcije zavise od hardvera vašeg telefona pa stoga postoji mogućnost da neke od njih i izgubite. Preporučujemo da posetite stranicu sa specifikacijama za Windows 10 Mobile.

Vaše kontakt pločice neće prikazivati obaveštenja za propuštene pozive, poruke i e-mailova. Takođe, nema više Me Tile i Me Card, dok se grupne pločice ne mogu više koristiti za primanje ažuriranja statusa sa društvenih mreža. Cortana bi trebala mnogo bolje da radi nego ranije međutim, ona više ne može da pretražuje aplikacije, postavke, poštu, SMS poruke, kontakte i QR kodove na uređaju. Takođe, Cortana više neće moći da otvora aplikacija putem glasovnih komandi.

Isto tako, Indoor Maps više ne rade za neke lokacije, Outlook Mail aplikacija ne može da otvori .EML priloge i Outlook Calendar ne podržava Tasks. Poslovanja trebaju znati da određene poslovne funkcionalnosti među kojima je i Data Protection Under Lock više nisu dostupne.

Na kraju treba reći da, bez obzira na funkcije koje možda više nećete imati, ipak vredi uraditi nadogradnju na Windows 10 Mobilne. Sve u svemu, odluka je na vama.