U petak je Tech Tour drugu godinu za redom objavio vrlo zanimljiv popis 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Europe (Tech Tour Growth 50).

Tech-tour-growth-50-2016

Tech Tour je zajedno s Silverpeak Investment Bank i u suradnji s izabranom komisijom međunarodnih investitora koji dolaze iz kompanija kao što su Accel Partners, DN Capital, Earlybird i Highland Europe, istraživao i vrednovao više od 175 europskih privatnih tehnoloških kompanija procjenjenih na manje od milijardu dolara.

Treba reći da se na Tech Tour Growth 50 popisu nalaze i neke poznatije kompanije kao što su Klarna, Spotify, BlaBlaCar, SoundCloud, Deezer, Adyen i TransferWise.

Neki od kriterija za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Europe bili su:

  • Da su kompanije primile najmanje 20 milijuna dolara investicija,
  • Da su imale godišnju stopu prihoda veću od 10 milijuna dolara,
  • Da su imale vrijednost veću od 100 milijuna dolara.

Na popisu su kompanije koje su pokazale rast prodaje od 50 % u posljednja tri uzastopne pune kalendarska godina i to je vjerojatno razlog zašto na popisu nema mnogih poznatih imena poput kompanije Kobalt koja je nedavno dobila 60 milijuna dolara investicija. Pogledajte kompletan popis Tech Tour Growth 50 za 2016. godinu.

Ono što je od iznimnog značaja jeste da su kompanije sa ovog Tech Tour Growth 50 popisa stvorile više od 8.000 radni mjesta za visokoobrazovani kadar i privukle više od 3,5 milijardi dolara ulaganja. Također, procijenjena vrijednost svih kompanija na popisu je nešto viša od 14 milijardi dolara.

Promatrano po zemljama, postoji nekoliko iznenađenja. Naime, velika europska tržišta poput Velike Britanije, Francuske, Rusije i Njemačke i dalje su dominantna međutim, nekoliko velikih tech kompanija u Švedskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Danskoj pomoglo je ovim zemljama da se nađu na jedno ovakvoj mapi.

Ono što je također vrlo zanimljivo jeste da je čak 75 % kompanija na ovom Tech Tour Growth 50 popisu osnovano u zadnjih 10 godina. Također vrijedi spomenuti da 47 od 50 kompanija ima najmanje jednog američkog investitora i da je svaka od 50 kompanija dobila u prosjeku 4 investicije. Od 1998. godine, kompanija koje se nalaze na ovom Tech Tour popisu 50 brzorastućih tehnoloških kompanija Europe primile su gotovo 5 milijarde dolara investicija.