quicktime

Kod QuickTime za Windows su uočeni opasni bezbednosni propusti koji potencijalnim napadačima omogućavaju preuzimanje kontrole nad vašim računarom. Opasnost je još veća iz razloga što kompanija Apple neće objaviti ažuriranje za popravak. To u suštini znači da je došlo vreme da deinstalirate QuickTime.

Takođe, ako koristite Mac, nemate razloga za brigu. Kompanija Apple je obezbedila bezbednosne ispravke za QuickTime za Mac. Apple odustaje samo od Windows verzija QuickTime.

Upozorenje o opasnim bezbednosnim propustima dolazi nakon što je tim istraživača iz kompanije Trend Micro pronašao dva kritična bezbednosna propusta koji napadačima omogućavaju preuzimanje kontrole nad vašim računarom i to samo ako ste posetili određenu Web stranicu ili pokrenuli preuzetu datoteku. Glavni krivci za to su dodaci (plug-in) pretraživača. Ako koristite Internet Explorer ili Mozilla Firefox, koji i dalje podržava dodatke (plug-in), dovoljno je da posetite određenu Web stranicu pa da postanete žrtva napada. Google Chrome više ne podržava ove stare dodatke ali opasnost predstavljaju čak i preuzete video datoteke za desktop verziju Apple QuickTime.

Na žalost, Apple više neće objavljivati ažuriranja za Windows verziju QuickTime tako da će vremenom opasnost biti sve veća. Da bi deinstalirali QuickTime potrebno je da u Control Panel deinstalirate QuickTime. Na ovaj način ćete ukloniti kako desktop aplikaciju QuickTime tako i QuickTime dodatak plug-in za pretraživač. Problem rešen!

deinstalirajte quicktime