Može se reći da je Windows 10 sjajno startovao i nema sumnje da se radi o vrlo dobrom operativnom sistemu koji će sasvim sigurno uskoro biti lider na tržištu. Operativni sistem je za manje od godinu dana instaliran na više od 300 miliona uređaja, međutim najpopularniji Microsoft-ov operativni sistem je i dalje Windows 7.

windows 7 sp2

Window 7 je objavljen 2009. godine i prema podacima kompanije NetMarketShare trenutno je instaliran na 47,82 posto računara. Poređenja radi, Windows 10 je trenutno instaliran na samo 15,34 odsto računara.

globalni udeo operativnih sistema

Windows 7 je još uvek izuzetno važan deo kompanije Microsoft. Međutim, s obzirom na njegovu starost, instaliranje operativnog sistema može predstavljati pravo mučenje jer proces podrazumeva preuzimanje i instaliranje stotine megabajta ažuriranja. Na sreću velikog broja korisnika, kompanija Microsoft je uvidela ovaj problem i predstavila sjajno rešenje.

Microsoft je predstavio “convenience rollup” za Windows 7 Service Pack 1 koji bi trebalo da reši ovaj problem. Ovo nije Service Pack 2 s obzirom da ne sadrži nove funkcije. Umesto toga, sastoji se od svih bezbednosnih i ne-bezbednosnih ispravki koje su objavljene nakon SP1 zaključno sa aprilom 2016. godine. Drugim rečima, nakon što instalirate Windows 7 Service Pack 1 potrebno je da preuzmete i instalirate ovaj “convenience rollup” i imaćete sve ispravke od objave SP1 do aprila 2016 godine.

Ono što svakako treba napomenuti jeste da je ovo potpuno opciono ažuriranje što znači da neće nikada biti ponuđeno preko Windows Update. Stoga, ako želite ovaj sjajni “convenience rollup” za Windows 7 Service Pack 1, moraćete ga sami preuzeti i instalirati sa Microsoft-ove stranice.