google aplikacije duo i allo

Jučer je Google na svojoj I/O konferenciji predstavio nove aplikacije za slanje poruka, Allo i Duo. Obje aplikacije temelje se na telefonskom broju i usmjerene su na pružanje više informacija korisnicima tijekom pisanja poruka ili telefoniranja.

Allo je aplikacija koja može napisati tekstualnu poruku umjesto vas. Dizajnirana je s ciljem da vaši razgovori s prijateljima budu što lakši i izražajniji. U aplikaciju je ugrađen osobni asistent koji može tijekom vaše razmjene informacija s nekim ponuditi automatski odgovor, čak i na temelju fotografije.

Asistent je dizajniran da što prirodnije i brže odgovori na tekstualnu ali i na glasovnu komandu pretraživanja. Na primjer, na upit “Koje je pravo ime Pabla Picassa?” i “Koliko je godina imao kad je umro?” dobit ćete rezultat i to bez potrebe da specificirate na koga mislite u drugom upitu.

Allo uči s vremenom na osnovu vašeg stila pisanja i uporabe emotikona, tako da će nuditi svoje automatske odgovore u skladu s tim. Njegova značajka pametnog odgovora je sposobna analizirati slike koje vam šalju, na primjer, ako je na slici pas ili dijete ponudit će odgovor “Ajoj, kako pametan pas” ili “Kako slatka mala kapa!”.

Allo

Asistent vam omogućuje da rezervirate stol u restoranu, pogledate vremensku prognozu ili obavite pretrage bez potrebe da se prebacujete na drugu aplikaciju. Također, može pozvati YouTube, Maps i Google Translate kako bi vam pomogli s vašim upitima.

Tu je i pametna značajka “Whisper Shout” koja vam omogućuje da povećate ili prilagodite veličinu svog teksta kako bi istakli određene djelove. Također, možete pisati i crtati na fotografijama koristeći Ink, nešto poput pisanja na Snapchat fotografijama.

Pored Allo, Google je pokrenuo i novu aplikaciju za slanje video poruka pod nazivom Duo. Aplikacija podržava “end-to-end” enkripciju i biće dostupna na Androidu i iOS-u. Aplikacija Duo dolazi sa vrlo zanimljivom značajkom pod nazivom “Knock Knock” koja vam pokazuje videozapis pozivatelja i prije nego što se javite.
Aplikaciju je napravio WebRTC tim koristeći novi protokol pod nazivom “Quic”. Google ističe da bi aplikacija Duo trebala “proaktivno pratiti brzinu vaše konekcije i s njom u skladu prilagoditi performanse”, dodajući da se po potrebi može “prebacivati s Wi-Fi za mobilnu mrežu”.