Prošle sedmice Evropska Unija je napravila veliki iskorak ka postizanju digitalnog jedinstva najavljujući ukidanje rominga unutar EU od 15. juna ove godine.

nema vise rominga u eu

Već nekoliko godina Evropska Unija radi na ukidanju rominga a najveći problem su predstavljali telekom operateri koji su bili zabrinuti zbog efekta koji bi takav potez imao na regulisanje cena kada njihovi korisnici koriste druge mreže u romingu.

Nakon nekoliko pokušaja predstavnici 28 država članica EU konačno su se usaglasile i postigle dogovor o detaljima koji su bili uzrok nesuglasica a pretežno su se odnosili na politiku fer korišćenja.

Usaglašeni sporazum između ostalog sadrži to da će se cene koje operateri naplaćuju jedni drugima kada njihovi korisnici koriste druge mreže u romingu u EU postepeno smanjivati u narednih pet godina, sa 7,7 € po GB u 2017. godini na 2,5 € po GB u 2022. godini. To je bio glavni kamen spoticanja u pregovorima jer bi zemlje koje posećuje veliki broj turista, kao što su Španija i Francuska, najviše bile pogođene ako bi se ove cene smanjile odjednom.

Takođe, moralo se voditi računa i o ceni jer bi u slučaju da je previsoka manji bežični operateri iz istočnoevropskih zemalja u kojima su cene mobilnog internet jeftinije bili primorani na povećanje domaćih cena kako bi pokrili troškove koje naprave turisti. Ovaj dogovoreni način regulisanja cena operaterima omogućava da imaju konkurentne cene na svojim matičnim tržištima.

To znači da ćete od 15. juna ove godine u EU moći koristiti telefon tačno onako kako bi ga inače koristili kod kuće, bez rominga na SMS poruke, pozive i prenos podataka.

Sporazum članica EU uključuje i fer politiku korišćenja koja treba da eliminiše moguće zloupotrebe tj. da onemogući ljude da kupuju jeftinije mobilne pakete u jednoj evropskoj zemlji kako bi ga koristili svo vreme u drugoj, skupljoj zemlji EU. Prethodni nacrt sporazuma o ukidanju rominga u EU podrazumevao je maksimalno dozvoljeno korišćenje do 30 uzastopnih dana u ukupnom trajanju od 90 dana godišnje. Sada ova dogovorena verzija sporazuma zahteva da u periodu od četiri meseca korisnik mora koristiti svoj telefon više kod kuće nego u inostranstvu, u suprotnom će operater poslati upozorenje na tog korisnika. Korisnik će tada morati u roku od dve nedelje da razjasni situaciju a ukoliko se on i dalje bude nalazio u inostranstvu, operater će moći da traži doplatu od 8,7 € po GB.

Po svemu sudeći, nema više ograničenja na uzastopne dana ili ukupan broj dana u godini!

Ovo je bio poslednji deo slagalice. Od 15. juna će građani Evropske Unije prilikom putovanja u države članice moći koristiti svoje mobilne uređaje bez rominga,

navodi se u saopštenju Andrus Ansip, potpredsednika Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište.