Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Šta je Kodi?

7 0 komentara

Svi vole pogledati neki dobar film ili neku dobru utakmicu uživo pa su upravo zbog toga sajtovi za online gledanje filmova i utakmica uživo iznimno popularni. U ovom članku želimo vam predstaviti planetarno popularnu aplikaciju Kodi.

kodi

Šta je Kodi?

Kodi (ranije poznat kao XBMC) je open-source media centar koji vam omogućava upravljanje svim medijskim sadržajima na vašem računaru kao i pristup sadržajima koji se nude putem online servisa. Radi se o besplatnom, open-source softveru koji radi na Android telefonima, pametnim televizorima ili računarima i velikom broju drugih uređaja.

Iako je prvobitno napravljen za Microsoft Xbok i nazvan Xbox Media Center (XBMC), softver je nastavio da se razvija formiranjem vlastite zajednice. Od svog osnivanja 2003. godine, na oblikovanju aplikacije Kodi radilo je više od 500 programera i više od 200 prevodilaca.

U avgustu 2014. godine, XBMC je preimenovan u Kodi. Promena ime pomogla je da je uspostavi samostalni muliti-platformski media centar koji više nije imenom povezan sa Microsoft konzolom. Od tada, Kodi je fascinantnom brzinom osvojio svet, postavši jedan od najpopularnijih alata za streaming sadržaja.

Šta Kodi može da uradi?

Kodi može na vrlo efikasan način pretvoriti bilo koji ili sve vaše gadžete i uređaje u digitalno streaming čvorište, koji su u vašem domu povezani bežičnom vezom ili preko interneta. Kodi vam omogućava da muziku, fotografije, filmove i ostalo što se nalazi na jednom uređaju, slušate i gledate na drugom. Ono što ga izdvaja jeste to što može streamovati i snimati TV sadržaj, podržava elektronske programske vodiče a uz pomoć aplikacija za pametne telefone možete pretvoriti vaš telefon u daljinski upravljač.

Kodi je neverovatno raznovrstan, podržava skoro sve audio i video formate što ga čini sjajnom za gledanje filmova i slušanje muzike iz više izvora. S obzirom da se radi o open-source softveru, postoji veliki broj dodataka i proširenja (plug-in i add-on) koji se mogu naći i koji mogu Kodi-ju dodati nove funkcije ili usluge kao na primer: gledanje TV kanala uživo, gledanje filmova uživo, gledanje YouTube sadržaja, integracija radio-stanica, vremenske prognoze i ostalo.

Kodi je moguće instalirati na gotovo sve uređaje, kompatibilan je sa Windows, OS X, Linux, Android, pa čak i sa Raspberry Pi mikroračunarom (nije dostupan recimo za Windows RT uređaje).

Za one koji koriste iOS, proces instalacije je malo komplikovaniji jer od korisnika zahteva da imaju jailbroken iPhone.

kodi tv

Zašto koristiti Kodi a ne sajtove za gledanje filmova?

Sloboda i fleksibilnost su glavne prednosti koje ima Kodi. Mnogi korisnici smatraju da su sajtovi za besplatno gledanje filmova online daleko jednostavniji za korišćenje od aplikacija, jer ne zahtevaju nikakva podešavanja. Međutim, ono što treba imati na umu jeste povreda autorskih prava koje krše ovi sajtovi i moguće posledice po vas koji gledate taj ilegalni sadržaj. Generalno, potpuno bez ikakve bojazni možete pristupati tim sajtovima i gledati filmove online u zemljama našeg regiona jer se niko od nadležnih institucija se ne bavi ozbiljno ovom problematikom. Međutim, u zemljama EU, SAD i drugim, nadležne institucije prate i sankcionišu ovakve sajtove ali i one koji pristupaju ovom nelegalnom sadržaju.

E sad, zašto Kodi? Zato što za razliku od konkurencije koja uglavnom sadržaj prikuplja sa jednog izvora, Kodi omogućava povezivanje sa raznim online servisima i koristi na desetine raznih izvora za online filmove i drugi sadržaj.

Da li je Kodi legalan?

Jednostavan odgovor je da. U svom najosnovnijem obliku, Kodi je streaming softver dizajniran za prikazivanje sadržaja na različitim uređajima, a to je potpuno legalno.

Međutim, kao što je to slučaj sa pretraživačima, torrent klijentima ili bilo kojim drugim računarskim alatom i Kodi je moguće koristiti za neke nelegalne radnje. Dakle, sama aplikacija je potpuno legalna i njeno posedovanje ne podleže nikakvim restrikcijama. Ono što je ilegalno jeste sadržaj koji narušava autorska prava a koji je lako dostupan sa jednom ovakvom aplikacijom. U suštini, teret odgovornosti je na vama da koriste Kodi odgovorno.

tv uzivo kodi

Kako koristiti Kodi?

Kodi možete koristiti za upravljanje sadržajem koji se nalazi na vašem računaru a možete ga koristiti i za upravljanje online sadržajima, od gledanja online filmova, slušanje radija do gledanja televizije uživo. Sve ovo je moguće instaliranjem dodataka (plugin) za Kodi. Tako na primer, možete da instalirate dodatak koji vam daje pristup sportskima kanalima kao što su Sky Sports, Eurosport i drugi ili pak da instalirate dodatak koji vam omogućuje pristup najpopularnijim TV kanalima.

Instaliranje aplikacije Kodi je veoma jednostavno, jednostavno pokrenete instalacioni fajl koji možete preuzeti sa Kodi TV stranice i proces će većinu stvari učiniti automatski.

kodi-17-krypton

Kodi vam omogućuje da na vrlo jednostavan način prilagodite jezik. Sve što je potrebno da uradite jeste da sa početnog zaslona odete na “Settings”, otvorite “Interface settings” i pod “Regional” izaberete jezik koji želite.

kodi-17-postavke jezika

Također, na oficijelnoj Kodi stranici pod sekcijom Add-ons možete pronaći i veliki broj besplatnih dodataka. Audio i video dodaci omogućuju vam streaming Internetskog sadržaja. Skins vam omogućuju promjenu izgleda i iskustva sučelja, Programi i Usluge pružaju korisne alate dok su Web sučelja namjenjena za daljinsko upravljanje aplikacijom Kodi.

Trenutno među najpopularnijim Kodi dodacima su:

Exodus – Ubjedljivo najpopularniji dodatak za Kodi koji omogućuje gledanje online filmova i serija sa prevodom. Odlikuje ogromna baza filmova i serija i vrlo pregledno sučelje koje omogućuje jednostavnu pretragu.

SportsDevil – Odličan dodatka koji je obavezan za sve ljubitelje sporta. Omogućuje praćenje raznih sportskih događaja uživo. Osim sporta ovaj dodatak vam nudi i veliki broj TV kanala za gledanje uživo, od Cartoon Network do Fox News.

Live TV Serbia – Radi se o dodatku koji omogućuje uživo gledanje TV kanala iz Srbije, Hrvatske, Bosne i još nekih država.

PlayOn – Dodatak objedinjuje različite online usluge koje se plaćaju, kao što su na primjer: Netflix, Hulu i drugi. Osobito je korisna mogućnost snimanja sadržaja na vašem računalu i to u HD ili MP4 formatu.

Plex – Namijenjen je svima onima koji imaju vlastite baze video sadržaja. Sa ovim dodatkom jednostavno pristupate svom video sadržaju a imate mogućnost i da taj sadržaj strimujete putem interneta.

U sledećem članku ćemo vam pokazati kako instalirati najpopularniji dodatak za gledanje online filmova sa prevodom kao i jedan od najpopularnijih dodataka za gledanje regionalnih TV kanala uživo (Srbija, Hrvatska, Bosna i ostali.)

Preporučujemo vam članke: “Kako instalirati najpopularniji Kodi dodatak Exodus za online gledanje filmova” i “Kako instalirati Kodi dodatak za gledanje regionalnih TV kanala”.

Written by Slavnic Predrag

28 Aprila, 2017 at 5:58 pm

7 0 komentara to 'Šta je Kodi?'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Šta je Kodi?'.

 1. […] prethodnom članku smo vam predstavili iznimno popularnu aplikaciju za gledanje online filmova i utakmica uživo, Kodi. Daleko najpopularniji dodatak za Kodi je Exodus. Radi se o dodatku koji vam omogućuje online […]

 2. Pratio sam sve korake i nikako i nisam uspio instalirati Kodi na svoj android tv marke Philips koji je proizveden 2018 god. Kada udjem u Add-ons i onda na ikonu za instalaciju paketa dodataka, zatim udjem na Instal from zip file i odaberem Ares wizard ali ne mogu uci u njega.. Zna li iko o cemu se radi i kako da to rijesim??

  Aleksandar

  15 maj 18 at 22:26

 3. @Aleksandar – Brate Aleksandre. Preporučujem ti da Download-ješ direktno preko sajta KODI i NE download preko add-ons, add-ons ti služi i lakše za downloadovanje za lap-top, kopjutere i nije baš preporučeno za Android telefon. Znači uđi na sajt i Download-uj, videćeš i sam, zavisi šta koristiš ja recimo koristim Linux pa i na Androidu i na iOS-u (iPhone), imaš za Windows a isto tako imaš posebno za Android i problem je rešen. Znači ovde gde piše plaivim slovima KODI klikneš otvoriti glavni prozor odnosno Web-stranicu, ideš malo ispod i piše ti Download Windows, OSX-IOS, “”Android” (tu Downloaduj)” i Raspberry Pi. Ništa lakše.

  AnonSquad035

  15 jun 19 at 15:00

 4. @Aleksandar ja sam usoesno instailarala kodi na mom Phillips smart tv . Kodi applikaciaja to je dosupna na Google apps marketu na TV direktno , a sto se tice addonova I sama sam imala istu situaciju kad u zip nisam uspevala da instaliram file . spostavilo se da je addon bio pogresan . Pokusaj s drugim addonovima . Sad imas I video klipove na you tube koji imaju super addonove

  Ana

  2 apr 20 at 16:00

 5. […] članku “Šta je Kodi” rekli smo da se radi o fenomenalnom open-source media centru koji omogućava upravljanje […]

 6. […] članku “Šta je Kodi” predstavili smo vam planetarno popularnu aplikaciju, fenomenalni open-source media centru, koji […]

 7. Gide mogu da kupim Kodi uredjaj u Beogradu?

  Edita Golicin

  20 jan 20 at 13:30

Ostavi komentar